Ikonen Börje Salmings jättekritik mot Zlatan Ibrahimovic: ”Det finns en gräns”

Zlatan Ibrahimovics beteende är en stor diskussion just nu.
Hockeylegendaren Börje Salming gillar inte alls vad han ser.
– Jag har frågat mig många gånger vad han sysslar med, säger Salming till Sportbladet.

En enorm debatt har väckts efter avslöjanden från Olof Lundhs nya bok ”Landslaget enligt Lundh”. Där Zlatan Ibrahimovic kritiseras för hans beteende i omklädningsrummet mot lagkamrater under tiden i svenska landslaget.

Salmings kritik

Hockeylegendaren Börje Salming har följt debatten om Zlatan och tycker inte alls om det.
– Det finns en gräns för vilket beteende man kan ha mot lagkamrater och alla människor runt sig, man kan inte köra över folk hur som helst. Mitt motto har alltid varit försöka prata igenom meningsskiljaktigheter, man kan inte stå och skrika åt varandra och trycka ner någon annan bara för att man tycker att man är bättre, säger Salming i en intervju med Sportbladet.

Börje Salming
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

69-åringen är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna och en stor ikon inom svensk hockey. Han går nu hårt åt Zlatans ledarskapsstil.
– Man måste ha respekt för varandra, för man är ett lag tillsammans och vinner inte något ensam. Om inte alla är bra medmänniskor mot varandra så vinner man ingenting. Om man spelar för sig själv där ute går det åt helvete, men spelar man tillsammans med alla andra så når man framgångar. Zlatan kan inte vinna något själv, han behöver andra spelare för att vara så bra som han har varit. Vinnarskalle är vi många som har haft, men för att ha det så ska man också behandla andra på ett värdigt sätt, säger Salming till kvällstidningen.

Respekt för Zlatan

Hockeyikonen vill verkligen betona att han har stor respekt för Ibrahimovic som fotbollsspelare och hans framgångsrika karriär. Men NHL-legendaren gillar inte alls den negativa energi som ”Ibra” kan sprida runt om sig med sitt kroppsspråk.
– Jag vill vara tydlig med att jag respekterar Zlatan för det han kan göra ute på planen, det är grym fotbollsspelare som vill göra mycket och sedan också gör det fortfarande vid hans ålder. Det jag inte gillar är den stilen han har med gester och språk när han inte får som han vill, för det kan man inte få hela tiden utan man måste visa hänsyn till andra. De där diskussionerna är bättre att ta på ett kontrollerat sätt i omklädningsrummet efteråt. Så jag har frågat mig många gånger vad han sysslar med och varför han håller på som han gör. Bara för att man är bäst kan man inte gör allt på egen hand och på sitt sätt, säger Salming i intervjun.
– När man har den statusen som han har är det ännu viktigare att visa ödmjukhet. När jag kom utanför isen i Toronto var jag inte jag bättre än någon annan, jag var stolt över det jag hade gjort men när jag träffade på en uteliggare så visste jag inte vad han hade gått igenom och mötte honom med respekt, då ville jag fråga honom hur han mådde och hjälpa honom på traven på något sätt, det känns väldigt viktigt i livet för mig. Det finns ju också många som sagt att Zlatan är en fin kille vid sidan om planen, jag har bara hälsat på honom snabbt en gång.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
200921 Zlatan Ibrahimovic of AC Milan during the Serie A game between AC Milan and Bologna on September 21, 2020 in Milano. Photo: Maurizio Borsari / BILDBYRÅN

Börje Salming gjorde hela 1 148 matcher och 787 poäng i NHL under sina 17 säsonger i Nordamerika. Han har dessutom blivit invald i Hockey Hall of Fame samt uttagen till århundradets All Star-lag av Internationella ishockeyförbundet, IIHF.

LÄS MER: Landslagschefen slår tillbaka – rasar nu efter uppgifterna om Zlatans mobbning: ”Svartmålning”

Få våra nyhetsbrev!