Hockeyprofilens enorma sorg – efter sonens hemska bortgång: ”Jag försöker överleva”

Han är svensk hockeys största domarprofil genom tiderna.
Nu öppnar Thomas ”Kuben” Andersson för första gången upp om den enorma sorgen.
– Det här är första gången jag pratar om det här offentligt, säger han till SportExpressen.

Hela 1 104 matcher har det blivit under den långa domarkarriär som sträcker sig från 1989 till 2014. Thomas ”Kuben” Andersson har även hunnit med 5 VM-turneringar, 1 OS och 3 JVM genom åren.

Kubens sorg

57-åringen har även prisats med ”Guldpipan”, som landets bästa domare, vid fyra tillfällen. Han är utan tvekan en av svensk hockeys största domarprofiler genom tiderna.

Thomas "Kuben" Andersson, domare
140926 Domare Thomas Andersson under matchen i hockeyallsvenskan mellan Malmö Redhawks och Timrå den 26 september 2014 i Malmö. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ / 74013

Nu öppnar tidigare SHL-domaren upp om den enorma sorgen som han bär inom sig. Sorgen över att ha förlorat sin son Oscar i en alldeles för ung ålder.
– Jag minns dagen så väl. Vi skulle ha ett event på jobbet och min fru ringer. Hon hade fått ett samtal från polisen som sagt att Oscar ramlat ned från en stege. Jag tänkte att han är ju ganska vild, för han klättrade mycket i träd, hoppade från höga höjder, gjorde volter med skidor och var äventyrslysten. Jag minns att jag tänkte: ”Vad fasiken ska hända nu, har han brutit benet eller ska han sitta i rullstol resten av livet?”. Det var det värsta jag kunde föreställa mig, säger han i SportExpressens podcast ”Hockeypuls”.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Gör ont jämt”

Det var i augusti 2018 som Oscar somnade in. Han var ”Kubens” enda biologiska barn och blev bara 21 år gammal.
– Det är min största motgång och jag lär aldrig kommer över det. Jag måste leva med det, jag försöker överleva, berättar domarikonen i intervjun och försöker förklara hur han hanterar sorgen.
– Ja, hur gör man? Det har gått drygt två år och jag vet faktiskt inte hur de kunnat passera. Vissa dagar funkar det helt okej. Vi har suttit och skrattat nu (under podden) och man kan skratta om saker. I början skämdes jag för att skratta och ha roligt, för jag ska ju inte kunna vara glad? Men det är klart att Oscar vill att jag, min fru och hans bror ska leva vidare. 

Thomas "Kuben" Andersson, domare
091020 Ishockey, Elitserien: Thomas Andersson, domare. © Bildbyrån – 85549

Andersson berättar att han tar dag för dag och hanterar sorgen som den kommer. För att livet måste gå vidare, trots att saknaden är enorm för den bortgångne sonen.

Han försöker så gott han kan att hantera vardagen utan Oscar.
– Vi träffar ibland bekanta som mist sina barn. Man märker att det finns människor i sin närhet som haft såna här katastrofer. Vi har umgänge som stöttar oss, men det är också svårt för folk som inte mist sina barn att veta hur det känns. Det gör ont jämt. Det är en ständig sorg, säger han i podden.

LÄS MER: Henke Lundqvist avslöjar första orden till nya lagkamraten Ovechkin – som är helt störtsköna

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!