Henrik Zetterberg slår tillbaka efter jättekritiken mot svenska NHL-spelarna under hockey-VM

Henrik Zetterberg slår tillbaka efter jättekritiken mot svenska NHL-spelarna under hockey-VM

Flera svenska NHL-spelare fick ta emot stor kritik i samband med hockey-VM.
Många tackade nej till mästerskapet och äran att få representera Sverige.
Nu slår NHL-legendaren Henrik Zetterberg tillbaka efter hårda orden.

Det började väldigt bra för svensk del i årets hockey-VM med sex raka segrar i gruppspelet. Sedan blev det värsta tänkbara slut för Tre Kronor världsmästerskapet.

Svensk besvikelse

Först förlorade man i förlängningen av gruppfinalen mot USA och fick därför möta Lettland i VM-kvartsfinalen. Där blev det högst oväntat respass efter en ordentlig skräll av letterna som sedan gick vidare till ett historiskt VM-brons i turneringen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tre Kronor, hockey-VM
230525 Patrik Nemeth of Sweden looks dejected after Rihards Bukarts of Latvia (not pictured) scored 1-3 during the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship quarterfinal game between Sweden and Latvia on May 25, 2023 in Riga. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0484

Inför och under hockey-VM har enorm kritik riktats mot de svenska NHL-spelarna som valde att tacka nej till Tre Kronor på grund av olika anledningar. Och därmed nobbade det ärofyllda uppdraget att få representera Sverige i ett stort mästerskap.

LÄS MER: När Pekka Lindmark skulle fira med en flaska vin och fick karriärens mest oväntade telefonsamtal

Zäta slår tillbaka

Det har handlat om skador och skavanker, familjeskäl och försäkringsfrågor för våra blågula stjärnspelare i NHL. Medan ilska och frustration har växt hos svenska folket som har riktat stor kritik mot hockeystjärnorna som inte kom till VM.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Zetterberg, hockey
220319 Icebreakers Henrik Zetterberg under uppvisningsmatchen i ishockey mellan Icebreakers och Tre Kronor Legends den 19 mars 2022 i Timrå. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0065

Nu slår den förre NHL-storstjärnan Henrik Zetterberg, som är en ikon i både Timrå och Detroit Red Wings, tillbaka efter alla hårda ord och försvarar faktiskt de svenska NHL-spelarna.
– Jag är inte helt säker på varje enskild spelare, men jag tror att en stor del av våra NHL-killar uppskattar Tre Kronor. Men numera är det mycket mer komplicerat att komma till VM efter NHL-säsongen än vad det var under min spelarkarriär. Till exempel är försäkringskostnaderna mycket högre än tidigare, säger ”Zäta” i en intervju med finska tidningen Iltalehti.

LÄS MER: Jaromir Jagrs två klockrena ord om framtiden som hela hockeyvärlden älskar: ”Snälla låt det hända”

”Bästa minnet”

42-åringen representerade Tre Kronor flera gånger under den framgångsrika karriären och vann både OS- och VM-guld med svenska landslaget. Under helgen som var valdes Zetterberg in i Internationella hockeyförbundets Hall of Fame under en ceremoni i Finland.

Då blev Zäta också påmind om vad som hände under hockey-VM 2006 mot just Finland, när Sverige vände 1-5-underläge till 6-5-seger.
– Det är kanske mitt enskilt bästa minne från landslaget. Inget liknande hände under hela min karriär, säger Zetterberg till finska tidningen.
– Jag har hört att det är ett nationellt trauma i Finland.

Vad tycker du om NHL-spelarna som tackade nej? Dela artikeln och säg din åsikt!