Henrik Lundqvists nya, tuffa besked om hjärtproblemen – målvaktsikonen tvingas till fler operationer: ”Jag är inte klar”

Henrik Lundqvist tvingades avsluta karriären på grund av hjärtproblem.
Nu ger den förre hockeymålvakten nytt besked om situationen.
– Jag kommer behöva göra fler operationer, säger han till Hockeysverige.

Det var sommaren 2021 som en tårögd Henrik Lundqvist meddelade att hockeykarriären var över. När han skulle byta NHL-lag från New York Rangers till Washington Capitals upptäcktes ett allvarligt hjärtfel som ledde till en omfattande operation.

Henkes initiativ

Redan 2005 när Lundqvist först flyttade över till Nordamerika och skrev NHL-kontrakt så upptäcktes hjärtproblematik, men det skulle dröja över 15 år innan han tvingades till operation. Nu öppnar ”Henke” upp om hur han mår i dag.
– Jag mår jättebra. Det har tagit nästan tre år innan jag blev av med inflammationen i hjärtat. Det gick lite upp och ner, fram och tillbaka, men senaste sju, åtta månaderna har jag kunnat vara väldigt aktiv så det känns väldigt bra, säger han i en intervju med Hockeysverige.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey
231229 Henrik Lundqvist during an interview with the Swedish Ice Hockey federation on December 29, 2023 in Gothenburg. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0474

Lundqvist vill nu hjälpa andra och har inlett ett samarbete med Hjärt-Lungfonden där man startat en insamling för initiativet ”Årets hjärta”. Målvaktsikonen uppmanar nu alla svenskar till att bidra.
– Om ni skänker pengar till min insamling så kommer jag att dubbla era gåvor. Krona för krona upp till 250 000 kronor. Var med och stötta insamlingen du också. Så räddar vi liv tillsammans, berättar han på Hjärt-Lungfondens officiella webbplats.

Fler operationer

Henrik Lundqvist är ännu inte helt återställd och meddelar det tuffa beskedet att fler operationer väntar för honom.
– För egen del är min resa inte klar. Jag kommer behöva göra mer operationer. Klart att jag är då mån om att forskningen ska fortsätta i rätt riktning, säger han till hockeysajten.
– Vi har också mycket kunskap i Sverige, men stödet behövs fortfarande. Det kändes rätt att hoppa med för att hjälpa till och via min organisation matcha och dubbla insatsen upp till 250 000 kronor som folk lägger in.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey
231110 Henrik Lundqvist speaks on the TSN panel as part of the Hockey Hall of Fame ceremony during an NHL regular season game between Toronto Maple Leafs and Calgary Flames on November 10, 2023 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0030

42-åringen är oerhört tacksam för den vården som finns och att forskningen når nya framsteg varje år. Nu vill han göra sitt yttersta för att underlätta för andra i samma tuffa situation.
– Har du hälsoproblem är såklart vården jätteviktig. Du litar att dom ska ta hand om dig och det är inget du själv kan lösa. Det ger en ett lugn om man får ett bra omhändertagande, bra kunskap och rätt information om vad som händer. Ju mer man vet desto lugnare är man om en sådan situation uppstår oavsett vad det är för hälsoproblem, säger han i intervjun.
– När hjärt-Lungfonden hörde av sig kändes det som att jag hade en stark koppling till det dom strävar efter, vilket är att fortsätta utveckla forskningen. Det är många som lever med hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige. Stödet från Hjärt-Lungfonden betyder mycket i det arbetet.

Nu hjälps vi åt att stötta Henrik Lundqvist? Dela artikeln och skriv några upplyftande ord!

LÄS MER: Finska jätteilskan efter hockey-VM – beskedet om Ryssland får precis alla att koka: ”Är det ett skämt?”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev