Finska jätteilskan efter hockey-VM – beskedet om Ryssland får precis alla att koka: ”Är det ett skämt?”

Finland förlorade VM-kvartsfinalen mot Tre Kronor.
Nu kommer nästa smäll – då ett besked om Ryssland får landet att koka.
”Är det ett skämt?”, skriver tidningen Ilta-Sanomat.

Det blev inte det VM som Finland hade hoppats på. Förbundskapten Jukka Jalonen meddelade att det skulle bli hans sista som förbundskapten för nationen, men man var nära ett historiskt fiasko och missat slutspel för första gången på nästan 30 år.

Finska jätteilskan

Finland tog sig med nöd och näppe till slutspel, och där väntade Tre Kronor direkt i kvartsfinal. Sverige hade vunnit samtliga gruppspelsmatcher, men ett defensivt starkt Finland tog matchen till förlängning, där dock Tre Kronor kunde avgöra. Och nu kommer nästa smäll för det finska hockeylandslaget.

När den nya världsrankningen uppdaterats så står det klart att Finland tappar sin andraplats bakom Kanada. I stället är det Ryssland(!), som inte spelat ett hockey-VM på fem år, på grund av Covid-19 och att man stängts av från all tävlan på grund av anfallskriget mot Ukraina. Trots detta så passerar Ryssland nu Finland, vilket lett till starka reaktioner.

”Är det ett skämt?”, skriver den finska tidningen Ilta-Sanomat.

Förklaringen

Men enligt Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande, är det naturligt. Ryssland och Belarus, som bägge är frysta från att delta i internationella turneringar, får fortfarande poäng för deras senaste placering i VM.

– Den frågan är inte så enkel som man kan tro vid en första anblick. Jag är ordförande i IIHF:s tävlings- och koordineringskommitté och det är vi som lägger förslag i den här typen av frågor. Ryssland och Belarus får inte delta i rådande läge och det med hänvisning till säkerhet. Ett beslut svensk ishockey fullt ut stöttar, säger Larsson till Expressen.

190526 Alexander Ovechkin of Russia with his bronze medal after the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship bronze medal game between Russia and Czech Republic on May 26, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Larsson menar således att så länge Ryssland är ”frysta” från att delta – och inte uteslutna – kommer man att få poäng.

– Med det sagt är Ryssland och Belarus inte uteslutna utan snarare ”frysta” från att delta. En nation som inte är utesluten bör få poäng i världsrankingen på något sätt. Och då har vi kommit fram till att det här är det minst dåliga alternativet just nu.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev