Sam Hallams fräcka pik till Finland efter hockey-VM – ärliga orden efter den stora domarkritiken: ”Jag vill inte göra som dom”

Tre Kronor missade VM-finalen och förlorade mot värdnationen Tjeckien.
Efter matchen i lördags blev det en jättesnackis om tacklingen på Isac Lundeström.
Nu ger Sam Hallam sin ärliga syn på det skickar en tydlig pik till Finland.

Sverige blev överkörda med hela 7-3 mot Tjeckien i lördagens semifinal och gulddrömmarna i årets hockey-VM grusades ordentligt. Istället fick man nöja sig med en bronsmatch mot Kanada på söndagen.

Sveriges förlust

Där lyckades Tre Kronor samla energi igen och besegra kanadensarna för att bärga ett VM-brons 2024. Men den där förlusten mot Tjeckien kommer att svida länge och efter lördagens drabbning blev en särskild situation högst omdiskuterad.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tre Kronor, hockey-VM
240526 Carl Grundström and Adrian Kempe of Sweden celebrates after 3-2 during the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship bronze medal game between Sweden and Canada on May 26, 2024 in Prague. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0605

Tjeckiske backen Jan Rutta satte en armbåge i huvudet på Isac Lundeström som domarteamet inte alls agerade på. Reprisbilderna visade tydligt att det var en aktiv rörelse mot huvudet och svensken blev först liggandes på isen innan han tvingades lämna matchen.

Hallams gliring

Först efter matchen bestraffades Rutta och missade därmed VM-finalen, men det hjälpte ju inte direkt Tre Kronor under själva matchen. Tjecken själv säger att avsikten aldrig var att medvetet skada sin blågule motståndare.
– När jag åkte in i 37:an (Lundeström) så sa jag att jag var ledsen. Man vill aldrig se någon ligga ned på isen. Jag frågade om han var okej och det sa han att han var. Förhoppningsvis är det vatten under bron, säger Rutta om situationen till Dagens Nyheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sam Hallam, Tre Kronor
240525 Head coach Sam Hallam of Sweden in mixed zone after the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship semifinal game between Sweden and Czech Republic on May 25, 2024 in Prague. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0603

Lundeström kunde ändå fortsätta spela och huvudet blev bättre.
– Huvudet är lugnt. Jag kände lite i nacken och det var därför jag klev av. Men huvudet känns bra. Jag såg honom inte och pucken var i andra hörnet. Jag tyckte direkt på isen att det var en armbåge som kom upp, säger han om situationen.

LÄS MER: Här är Roger Rönnbergs nya klubb – tränarprofilen lämnar Frölunda efter hela 13 år: ”Det här är min sista chans”

Förbundskapten Sam Hallam vill heller inte ge sig på kritik mot domarteamet trots att de missade en uppenbar armbågstackling. Istället ger han en tydlig gliring till Finland, efter deras högljudda gnäll mot domarna efter förlusten mot Tre Kronor.
– Jag tänker inte stå här – som ett annat lag i torsdags – och säga att det är där allting landar. Den situationen påverkar inte vad vi gör på tekningen efteråt, eller att vi släpper till ett mot tre-läge emot oss. Jag vill inte gå dit och skylla på den situationen. Jag vill inte hamna där, säger Hallam till dagstidningen.
– Ena gången går studsarna och domsluten med och andra gånger går de emot. Någonstans gör vi allt för att påverka dem till vår fördel och där har jag misslyckats med det. Det får jag ta ansvar för i stället.

Vad tycker du om Tre Kronors insats i hockey-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev