Nya beskedet: Hockey-VM tvingas nu göras om till nästa år när Sverige blir värdnation

Grupperna är klara för ishockey-VM i Sverige och Danmark nästa år – men måste göras om.
”Det kommer behövas ytterligare lite tid innan grupperna är klar”, säger Tony Wiréhn, vd för VM-organisationen i Stockholm, till Aftonbladet.

Fördelningen av landslagen över de två grupperna bestäms efter världsrankning och i första versionen hamnade värdnationerna i samma, tillsammans med världsmästaren Tjeckien, Finland, Tyskland, Norge, Kazakstan och Ungern.

Slog publikrekord

I söndags avslutades VM i Tjeckien som blev en drygt två veckor lång fest med fullsatta läktare och dessutom guld för hemmanationen.

Artikeln fortsätter nedanför.

Det sattes publikrekord för VM med nästan 800 000 besökare. Nästa år samarrangeras herr-VM av Sverige (huvudarrangör) och Danmark.
– Vi satsar på någonstans runt 300 000 besökare i Globen och kanske ett par hundratusen i Herning, så runt 500 000 känns som en bra siffra, säger Tony Wiréhn, vd för VM-organisationen i Stockholm.

Blev fiasko senast

Senast Sverige arrangerade ishockey-VM var det ihop med Finland två år i rad, 2012 och 2013.

Det slutade med publikfiasko efter kritik mot höga biljettpriser, 17 miljoner kronor i underskott och ett efterföljande sparpaket på 10 miljoner kronor för svensk ishockey.

LÄS MER: Chockbeskedet för Färjestad efter hockey-VM – SHL-stjärnan kan bryta kontraktet efter VM-guldet: ”Vi ska prata”

Nu är tongångarna mer positiva – även om Tony Wiréhn understryker:
– Självklart är det ett riskprojekt. Vi har en omsättningskostnad på runt 200 miljoner kronor som vi i princip ska finansiera med biljettintäkter, lite partnerskap och hospitality.
– Så det är en stor pott som ska in, men vi har gjort en budget som vi förhoppningsvis kan återinvestera i svensk ishockey, tillägger Wiréhn som med kort varsel engagerades som ansvarig 2013 för att sopa upp kaoset efter 2012.

Vad tycker du om det här beskedet? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev