Henrik Lundqvists avgörande ord om stora snackisen i JVM – målvaktsikonen säger nu det alla behöver höra: ”Känslosamt”

Just nu pågår junior-VM i Göteborg.
Henrik Lundqvist har själv deltagit i turneringen i yngre dar.
– Det är många läxor som du får med dig hem, säger ”Henke” till Sportbladet.

Junior-VM 2023/2024 utspelar sig just nu i Göteborg. Mästerskapet pågår till 5 januari. Sverige har kommit med en stark trupp till turneringen på hemmaplan, och siktar på första JVM-guldet sedan 2012.

Sveriges inledning

Sverige inledde mästerskapet med en fin 6–0-seger mot Lettland. Under torsdagen ställs man mot Tyskland, som överraskande nog slog Finland i sin öppningsmatch med 4–3. Under torsdagsförmiddagen genomförde Juniorkronorna sin sista träning innan mötet med Tyskland. Då fanns en viss Henrik Lundqvist på plats.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, Melker Thelin, Elliot Ståhlberg, hockey, junior-VM, JVM, Juniorkronorna
230823 Goaltender Melker Thelin and Elliot Ståhlberg of Sweden pose for portrait after the U20 5 Nations tournament match between Sweden and Slovakia on August 23, 2023 in Nyköping. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0239

Målvaktsikonen är ambassadör för turneringen, efter att själv ha spelat junior-VM som 19- och 20-åringen 2001 i Ryssland och 2002 i Tjeckien.
– Det var så längesen, men det är kul att som juniorspelare få mäta sig mot de bästa i världen i din åldersklass. Det är många läxor som du får med dig hem, hur hårt du måste jobba och hur mycket du måste förbättra när du får spela mot så bra motstånd. Det är en härlig utmaning för det här gänget. Att sedan få göra det på hemmaplan är väldigt speciellt, säger Henrik Lundqvist till Sportbladet.

Lundqvists dom

För ”Henke” och killarna på hans tid blev det aldrig något guld. De åkte förlorade i bronsmatchen respektive kvartsfinalen under juniormästerskapen. Bägge gångerna mot Kanada. Men Lundqvist tror att årets upplaga av Juniorkronorna har en chans.
– Det är klart att de har chansen, det är ett fartfyllt gäng med mycket teknik. Sedan är det den mentala biten som kommer att spela väldigt stor roll, med fokuset när man spelar på hemmaplan med förväntningarna. Jag hoppas de känner glädjen över att få spela på hemmaplan, säger han till kvällstidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey, junior-VM, JVM, Juniorkronorna
231110 Henrik Lundqvist speaks on the TSN panel as part of the Hockey Hall of Fame ceremony during an NHL regular season game between Toronto Maple Leafs and Calgary Flames on November 10, 2023 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0030

När Henrik Lundqvist spelade i juniorlandslaget var han en självklar etta. Men nu har positionen som förstemålvakt växlats emellan Hugo Hävelid (som stod i mål under segern mot Lettland) och Melker Thelin (som står i matchen mot Tyskland). Det finns även ett stabilt tredje alternativ i Kevin Reidler.

LÄS MER: Sverige tokhyllas för fina gesten under JVM-premiären – draget som fick hemmapubliken att jubla högt

Den svenska målvaktssituationen har blivit en het snackis under mästerskapet, men Henke ser konkurrensen som positiv.
– När man har flera killar som kan spela på väldigt hög nivå, så skapar det en väldigt känslosam konkurrens. Det känns inte som att det kan gå fel någonstans, de har två bra val eller till och med tre bra val, säger målvaktsikonen.

Vem tycker du ska vakta kassen i Juniorkronorna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: JVM-reservens stora succédebut – 18-åringen klev fram direkt i premiären: ”Jäkligt kul”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev