Här tar Magnus Wernblom ut sin drömfemma – kolla på superstjärnorna han väljer bort

Magnus Wernblom har spelat med några av de allra största i svensk hockey.
För Sportibeln tar jätteprofilen ut sin absoluta drömfemma.

Men flera av stjärnorna går bort.

Redan som 17-åring skulle Magnus Wernblom presenteras sig för den svenska hockeypubliken. Profilen fick chansen i SHL och stod då för sex poäng på 16 matcher.

Stor SHL-profil

Wernblom kommer från den klassiska Modo-kullen av juniorer, kanske den allra bästa som någonsin funnits. I laget fanns bland andra Andreas Salomonsson, Peter Forsberg, Per Svartvadet, Niklas Sundström och Hans Jonsson.

1992 draftades forwarden av Los Angeles Kings i nionderundan, men något spel i NHL blev det aldrig. I stället blev Wernblom en av svensk hockeys allra mest älskade, och hatade, spelare. Totalt blev det över 700 matcher i SHL innan han 2009 avslutade karriären i Modo.

Wernblom gjorde en treårssejour i Skellefteå i vilken han blev en stor profil. Genom åren har han spelat med många stora spelare och för Sportbibeln tar Wernblom ut sin drömfemma.

Wernbloms drömfemma

I målet väljer Wernblom att ställa Karol Krizan. De spelade tillsammans under Wernbloms två sista säsonger och för slovaken blev det totalt fyra i Modo.

Trots att Krizan finns med i drömfemman konstaterar Wernblom att det fanns många orosmoment för målvakten. Inte minst på träningsrinken.
– Han var så jäkla dålig på träningarna. Men under matcherna spikade han igen helt, säger han till Sportbibeln.

I försvaret bildar Miroslav Horava och Johan Åkerman backpar. Wernblom spelade med Horava på juniornivå i Modo för att sedan ställas emot den samme under tiden i Skellefteå.

Johan Åkerman var däremot en spelare han slapp att möta och i stället spela tillsammans med i Skellefteå.
– Han var den mest offensiva backen jag spelat med och hade ett jäkla skott. Han var dominant på isen och slog mackor som man bara kunde käka upp, säger Wernblom om Åkerman.

”Foppa” tar en plats

Wernblom vann titeln som spelaren med flest gjorda mål i powerplay tre säsonger i rad. I drömfemmans offensiva spets tar även tre riktigt giftiga spelare framför mål plats.

Anders Söderberg, som likt Wernblom gjort den ”förbjudna flytten” från Modo till Skellefteå spelar tillsammans med Fredrik Öberg och givetvis ska även en riktig superstjärna ta plats.

På centerposition tar Wernblom in Peter Forsberg med motiveringen att ”man behöver inte förklara varför”.
– Jag har spelat med Anders nästan hela livet och han har betytt jättemycket för mig. Fredrik tänker hockey, men som tur var gick det inte så fort på den tiden, säger Wernblom om sina övriga två forwardsplatser.

En drömfemma med mängder av kultspelare i både Modo och Skellefteå. Men hur hade de klarat sig i dag?
– I powerplay hade det nog gått bra. Det andra hade nog varit lite körigt. Det är så stor skillnad, säger Wernblom till Sportbibeln.

Drömfemman

Målvakt: Karol Krizan
Backpar: Miroslav Horava, Johan Åkerman
Forwards: Anders Söderberg, Peter Forsberg, Fredrik Öberg

Dela för att hylla Magnus Wernblom!

LÄS MER: När en ung Wernblom skulle kaxa sig mot SHL-veteranen – men fick ångra sig direkt

Niklas Kronwalls drömfemma är storslagen nostalgi för alla hockeyälskare