Här gör Landeskog det förbjudna efter att ha säkrat finalplatsen – frågade ikonen om lov: ”Vem bryr sig?”

Här gör Landeskog det förbjudna efter att ha säkrat finalplatsen – frågade ikonen om lov: ”Vem bryr sig?”

Colorado Avalanche är klara för Stanley Cup-final.
Då gjorde Gabriel Landeskog det förbjudna.
– Jag menar… Vem bryr sig?, säger han efteråt.

Colorado Avalanche är klara för sin första Stanley Cup-final på 21 år. Många hade sett framför sig en jämn konferensfinal-serie mot Edmonton Oilers – med Connor McDavid i spetsen – men det blev aldrig särskilt spännande.

Gjorde det förbjudna

Nattens seger för Avalanche satt dock långt inne, då det krävdes förlängning för att skilja lagen åt. Men det blev totalt 4-0 i matcher, och Avalanche kommer nu att ställas mot antingen New York Rangers eller Tampa Bay Lightning i final, och för Avalanche-spelarna var det ett stort ögonblick.

Colorado Avalanche’s Gabriel Landeskog (92) is presented the Campbell Conference Bowl from Bill Daley, Deputy Commissioner, after defeating the Edmonton Oilers during overtime NHL hockey conference finals action in Edmonton, Alberta, on Monday, June 6, 2022. The Avalanche won the game 6-5, to take the series. (Amber Bracken/The Canadian Press via AP)

Gabriel Landeskog har tillhört laget under hela sin NHL-karriär, men man har alltså aldrig tagit sig så här långt, och visst var det en del glada miner efteråt. Men det är samtidigt en oskriven regel inom NHL att man inte firar titeln som konferensmästare, trots att det som sedvanligt kom in en stor pokal ut på isen. Vanligtvis brukar spelarna – många vidskepliga – inte ens vilja röra vid bucklan, och det ledde till märkliga bilder i natt.

”Vem bryr sig…?”

Landeskog är lagkapten för Avalanche och ska vara den som lyfter bucklan. Men hur gör man det utan att ens röra vid den? Avalanche-spelarna var tydligt förvirrade kring hur man skulle göra. Man vände sig då till den förre storspelaren Joe Sakic, som numera jobbar inom organisationen, för råd.

– Vi har inte varit här förut, och vissa ville röra den, och vissa ville inte. Joe Sakic sa bara: ”Gör som ni vill!”. Vem bryr sig egentligen? Det är inte den vi satsade mot, vi är redo att börja om på nytt och börja jobbet mot nästa, säger Landeskog, som brast ut i ett stort skratt när han fick frågor om det hela, till Sportsnet.

Foto: Sportsnet

Landeskog, som själv gjorde tre poäng i nattens fjärde vinst mot Edmonton, var annars glad och stolt över sitt lag, samtidigt som han omedelbart blickade framåt.

– Det är speciellt. Det har tagit lång tid för oss att komma hit, och vi har gått igenom många tuffa stunder. Det är ett stort steg i rätt riktning. Nu är det bara vila och göra oss redo för finalen.

LÄS MER: Ebba Årsjö skriver historia – får Victoriapriset som den första paraidrottaren: ”Är helt sjukt, får tårar i ögonen!”