Ebba Årsjö skriver historia – får Victoriapriset som den första paraidrottaren: ”Är helt sjukt, får tårar i ögonen!”

Ebba Årsjö skriver historia – får Victoriapriset som den första paraidrottaren: ”Är helt sjukt, får tårar i ögonen!”

Ebba Årsjö skriver historia – får Victoriapriset som den allra första paraidrottaren: ”Det är helt sjukt, tårar i ögonen!”

Ebba Årsjö skriver historia.
Hon tilldelas årets Victoriapris – som den första paraidrottaren någonsin.
– Det är helt sjukt, jag fick tårar i ögonen, säger hon till SVT.

Victoriapriset är bland det finaste man kan tilldelas inom svensk idrott, och kollar man på tidigare vinnare är det lätt att förstå varför. Ingemar Stenmark var den första att få priset, 1979, och de senaste åren har Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Nils van der Poel tilldelats priset.

Skriver historia

I år var det på förhand ovisst vem som skulle få det, med tanke på att svensk idrott har varit storslagen det senaste året. Men det skulle visa sig bli en historisk pristagare. Aldrig tidigare har en paraidrottare tilldelats Victoriapriset. Förrän nu.

220312 A handout photo made available by the Olympic Information Service of the International Olympic Committee show Gold Medallist Ebba Årsjö SWE at the medal ceremony for the Women’s Slalom Standing Para Alpine Skiing at the Yanqing Medals Plaza. Beijing 2022 Winter Paralympic Games, Yanqing, China, Saturday 12 March 2022. Photo: OIS/Joel Marklund. Handout image supplied by OIS/IOC HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES © Bildbyrån

Efter att ha gjort braksuccé i Paralympics i Peking så tilldelas nu Ebba Årsjö Victoriapriset, som delas ut på kronprinsessans födelsedag i juli, på Öland.

– Jag blev jättehedrad när de ringde. Jag kollade upp listan (med vinnare) på Wikipedia. Jag vet inte om du har sett listan? Den är ganska massiv, säger hon till SVT.

”Kul att påverka”

Ebba Årsjö har en muskelnedsättning i höger ben, vilket är en följd av att hon födeds med Klippel-Trenaunays syndrom. Hon åkte till årets Paralympics med höga förväntningar på sig, men åkte hem med två guld och ett brons. Alpinåkaren menar att priset är viktigt för paraidrotten i stort.

– Jag sade flera gånger till han som ringde att; ”va, vad säger du?”. Bara för några år sedan satt jag och var ”ingen” och ville inte ha det här benet, och nu får jag det här för att jag har det här benet. Det är ganska häftigt när man tänker så, säger Årsjö.

220313 Ebba Årsjö of Sweden poses for a portrait with her medals during day 9 of the 2022 Winter Paralympic Games on March 13, 2022 in Yanqing. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Årsjös succé i Paralympics – och den nya utnämningen – har även inneburit ett mer offetlgit liv. Någonting hon gläds åt.

– Men jag är ingen jäkla Justin Bieber eller så. Nyligen gjorde jag ”Fångarna på fortet” vilket var skitkul. Jag har aldrig sett så många kändisar i hela mitt liv. Månaden efter Paralympics var det folk som såg en på Ica och kände igen ansiktet, säger hon och fortsätter:

– Det är nice – jag är ganska extrovert om man säger så. Sen är det många som har egna funktionsnedsättningar som vill prata och då känner man att man kanske påverkar och det är kul.

LÄS MER: Armand Duplantis stora målsättning – på jakt efter legendarens historiska rekord: ”Jag kommer närmare”