Här är svenskarna som kan byta NHL-klubb i dag – backstjärnan jagas av sex(!) lag

Sista dagen för övergångar i NHL.
Då kan flera svenska stjärnor röra på sig.
Här är svenskarna det pratas allra mest om inför trading deadline.

Trading deadline är en av de mest uppmärksammade dagarna på året i NHL. Det är då klubbarna får registrera och byta spelare med varandra för sista gången på säsongen – och det är inte ovanligt att flera superstjärnor tvingas bort från sina klubbar.

De kan bytas bort

Redan under natten mot måndagen fick vi se en rejält oväntad trejd, då Montreal Canadiens bytte bort den ryske storstjärnan Ilja Kovaltjuk till Washington Capitals. Deadline är klockan 21, svensk tid på måndagskvällen, och för svenska ögon är det högintressant.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
171221 Rangers målvakt Henrik Lundqvist under ishockeymatchen i NHL mellan New Jersey Devils och New York Rangers den 21 december 2017 i New Jersey. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87572

Det är nämligen flera storstjärnor som ryktas bort – och det kan mycket väl bli en stor rockad under kvällen. Här är de största svenskstjärnorna som alla uppges ha ett stort intresse på sig.

Henrik Lundqvist, målvakt, New York Rangers:

”King Henrik” har dominerat i målet på Madison Square Garden under 15 år, men har nu fått se sig omsprungen i hierarkin i Rangers. Klubben har inte bara en – utan två! – fullgoda ersättare till Lundqvist i sin organisation, och det är redan uttalat att svensken inte längre är förstamålvakt. En unik situation för Lundqvist, som dessutom har ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt.

Svensken har en ”no-trade-clause”, vilket betyder att han själv måste godkänna en trejd, och Rangers är således relativt låsta i sina alternativ. Lundqvist kan dock, med tanke på den senaste tidens utveckling, själv få igenom en flytt – och då har det framför allt pratats om Colorado Avalanche och Carolina Hurricanes. De båda klubbarna har starka trupper, men en svag målvaktssida. Med rätt burväktare är båda klubbarna på riktigt utmanare till att vinna Stanley Cup, och Lundqvist skulle så klart gärna lyfta bucklan innan han lägger av.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
171221 Rangers målvakt Henrik Lundqvist grimaserar under ishockeymatchen i NHL mellan New Jersey Devils och New York Rangers den 21 december 2017 i New Jersey. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87572

Robin Lehner, målvakt, Chicago Blackhawks:

Robin Lehner har under säsongen visat att hans enorma framgång med New York Islanders förra säsongen inte var någon slump. Den reslige svensken har ännu en gång varit en av hela ligans bästa målvakter, och det i ett lag som är långt från slutspel.

Svensken har ett utgående kontrakt, och enligt uppgifter så är han och Blackhawks långt ifrån varandra i förhandlingarna. Lehner uppges vilja skriva ett långt kontrakt, någonting som Blackhawks inte alls är lika sugna på. Lösningen kan alltså bli att Lehner trejdas bort, då man åtminstone den här våren har en hyfsad ersättare i Corey Crawford. Även i Lehners fall har det framför allt pratats om Carolina Hurricanes och Colorado Avalanche.

191206 Chicago Blackhawks goaltender Robin Lehner during a regular season NHL game between New Jersey Devils and Chicago Blackhawks on December 6, 2019 in New Jersey. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Erik Gustafsson, back, Chicago Blackhawks:

Svensken fick sitt stora genombrott förra året, då han plötsligt började vräka in poäng från sin backposition. 27-åringen gjorde hela 60 poäng på 79 spelade matcher, och var med det med i toppen av backarnas poängliga.

I år har dock poängproduktionen inte alls hållit samma nivå, men Erik Gustafsson är rejält uppvaktad av andra klubbar. Svenskens är inne på sitt sista kontraktsår med Chicago, och har en låg cap hit vilket lockar stort intresse från andra klubbar. Svensken ströks dessutom ur Blackhawks laguppställning inför lagets bortamatcher som stundar, vilket tyder på att någonting kan vara på gång.

Det har framför allt ryktats om Vegas Golden Knights för Gustafsson, men även Arizona, Carolina, Florida, Calgary och Pittsburgh sägs vara intresserade.

191206 Chicago Blackhawks Erik Gustafsson during a regular season NHL game between New Jersey Devils and Chicago Blackhawks on December 6, 2019 in New Jersey. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Jonas Brodin, back, Minnesota Wild:

Jonas Brodin gör sin åttonde säsong med Minnesota Wild, men kanske även sin sista. Wild vill gärna byta bort en back, och det är framför allt Brodin och kollegan Matt Dumba som det pratas om.

Brodin är inte den försvarare i ligan som gör mest mål, men skulle vara en tillgång till alla lag på jakt efter en stabil back – däribland Toronto Maple Leafs, som är på desperat jakt efter backförstärkningar.

Jesper Fast, forward, New York Rangers:

Jesper Fast är kanske inte den spelare som utmärker sig mest sett till produktion, men svensken är enormt uppskattad i Rangers, och med ett utgående kontrakt till sommaren så är det naturligt att det finns intresse.

Jesper Fast har haft ett billigt kontrakt de senaste åren, men gör sin poängbästa säsong i karriären och lär kunna räkna med en stor löneförhöjning till sommaren. Pengar som New York Rangers inte uppges vilja lägga – och ett byte redan nu skulle alltså vara logiskt.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!