Håkan Loobs helt oväntade förslag – så vill han ändra SHL: ”Många kommer säga att det är orättvist...”

Håkan Loobs helt oväntade förslag – så vill han ändra SHL: ”Många kommer säga att det är orättvist…”

Håkan Loob vill ändra spelordningen i SHL.
Från 52 matcher som i dag – till 54.
– Många kommer säga att det är orättvist, men för mig handlar det om ännu mer känslor, säger ikonen.

Det finns ständiga diskussioner om hur man ska öka publiktrycket i SHL. Många menar att det kanske är för många matcher i grundserien, vilket gör att folk har svårt att få ihop det, och kanske i stället väljer tv-soffan i stället för arenan. Många har åsikter på hur man ska locka fler från soffan till arenan, och Håkan Loob har ett någorlunda oväntat förslag på problemet.

Oväntade förslaget

Ikonen, som numera är expert i SVT och på Hockeykväll, vill att SHL utökar antal spelade matcher per säsong från 52 per lag, till 54. I dag möts alla lag fyra gånger – två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan – men Loob vill alltså att alla lag ska få en hemma- och bortamatch till per säsong. Loob lyfte frågan i samband med att SVT diskuterade derbyt mellan Rögle och Malmö, som spelades på torsdagen. Det är ett hett derby som alltid lockar mycket publik och frambringar mycket känslor.

211123 Håkan Loob poserar för ett porträtt under en fotografering i SVT:s Hockeystudion den 23 november 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Och nu vill Loob att alla lag ska möta lokalrivaler eller rivaler ytterligare två matcher per säsong.

– Jag tycker att det finns utrymme, och man märker när spelarna pratar om det här med derbyn, hur roligt det är och hur man på förhand målar upp det som spelare. Och då har vi inte ens pratat om fansen! Det blir så nära städerna, och man kan hetsa upp varandra och skulle det till och med bli derbyn back-to-back, så skulle man få se ännu mer av den här kampen som måste kryddas extra i SHL, säger han.

LÄS MER: Här samlas SHL-fansen i en hundratals meter lång kö – för att ge sitt stöd till mördade Ulfs bror

”Kommer tycka det är orättvist”

Alla lag i SHL har dock inte en rival som kan klassas som en derbymatch, men Loob ser flera potentiellt heta matcher som kan fylla schemat från 52 till 54.

– Jag ser väldigt många. Vi har ju Skellefteå-Luleå i Norr, jag tror att Brynäs och Timrå skulle kunna mötas, HV och Färjestad, eller HV och Frölunda. Oskarshamn och Växjö också. Det finns jättemånga att ta till. Varför skulle man inte kunna lägga in något extra derby?, säger han.

Foto: SVT

Håkan Loob har förståelse för att det kan ses som orättvist att alla lag inte möter alla lag lika många gånger, men han ser det som en nödvändighet.

– Tänk att Malmö och Rögle möts en varsin gång till på hemmaplan. Det finns utrymme för det, även om jag vet att schemat är tight. Många kommer tycka att det här inte är rättvist, men för mig är det här ännu mer känslor, säger han.

LÄS MER: Nya listan avslöjar: Här är stjärnan med allra bäst betyg bland alla SHL-spelare på nya NHL 23