Frölundas jätteilska efter regeringens oväntade besked i dag: ”Vi är fruktansvärt besvikna”

Besvikelsens är enorm i hela hockey-Sverige.
Efter regeringens besked i dag att publikbegränsningen ligger kvar på 50 åskådare.
– Vi är fruktansvärt besvikna, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler i ett pressmeddelande.

Nyligen öppnade regeringen för att man skulle komma att ta ett beslut om publikkapaciteten på svenska idrottsarenor ska utökas till 500 åskådare. I dag kom nästa besked från regeringen som innebär en helomvändning.

Regeringens besked

Vilket innebär att fortsatt 50 åskådare gäller på svenska idrottsarenor. Planen var att gränsen på 500 personer skulle börja gälla från och med 15 oktober men nu kommer beslutet att dröja ytterligare.
– Vi ser en mer allvarlig spridning – en trend som är särskilt allvarlig. Utvecklingen i Europa visar att hela sjukvården kan bli hårt pressad igen. Många fler kan behöva intensivsjukvård och många fler kan avlida. Därför måste vi nu ta nya tag, säger socialminister Lena Hallengren i ett uttalande.

Frölunda, SHL
200919 Vy från läktarplats inför ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och HV71 den 19 september 2020 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0054

Beskedet kommer som en stor besvikelse för hela hockey-Sverige som börjat förbereda sig för att släppa in mer publik på sina arenor. Framförallt Frölunda reagerar starkt efter torsdagens besked från regeringen.
– Vi är fruktansvärt besvikna. Vi har en plan och ett protokoll för hur vi skall genomföra ett säkert arrangemang, men nu får vi inte chansen att göra det, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler i ett pressmeddelande.

Frölundas ilska

Det nya beskedet kan nu bli helt förödande för både Frölunda och hela hockey-Sverige.
– Vår verksamhet bygger på interaktion och gemenskap mellan våra partners, supporters, publik och föreningen. Det är själva grunden. Men beslutet påverkar ju vår ekonomi också. Ingen publik betyder betydligt mindre intäkter och då behöver vi titta över kostnadssidan. Osäkerheten är också en faktor, vi är i något sorts pausläge, säger Lechtaler till klubbens officiella webbplats.

Christian Lechtaler, Frölunda, SHL
151221Christian Lechtaler, ny klubbdirektör i Frölunda, under en presskonferens med Frölunda 21 december 2015 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 58640

Även Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, har tagit emot det nya beskedet med djup besvikelse.
– Dagens besked från regeringen är givetvis en stor besvikelse och skapar stor osäkerhet för våra föreningar. Vi alla hade hoppats på ett positivt steg i att ta in mer publik i våra arenor och ishallar redan den 15 oktober. Att nu ligga kvar på 50 personer innebär betydande ekonomiska utmaningar för våra föreningar, säger han i ett pressmeddelande.

Många inom svensk hockey och svensk fotboll anser även att 500 åskådare är alldeles för lite. Det finns trygga och säkra möjligheter att släppa in ännu fler än så på idrottsarenorna runt om i landet.
– Det är stora skillnader mellan en stor och en liten aktör och förutsättningarna till att bedriva trygga evenemang. Därför är en procentbaserad höjning framöver att föredra. Sett till våra förutsättningar till att bedriva trygga evenemang inom SHL anser vi att vi kan ta in upp till 50 procent i våra arenor, säger Michael Marchal, vd för SHL, i ett officiellt uttalande.

LÄS MER: Nu avslöjar Robin Figren det allra värsta han hört från en motståndare på isen: ”Var ändå en träningsmatch…”

Följ 08minuter på Facebook!

Få våra nyhetsbrev!