Förre NHL-svensken avslöjar detaljen i supermålet som förföljt honom i hela 13 år(!): ”Du måste skämta!”

Han har vunnit OS-guld, SM-guld och spelat över 100 NHL-matcher.
Mikael Tellqvist var med om att vinna mycket under sin karriär.
Men en match han inte vann var när han mötte Columbus 2008, anförda av en viss Rick Nash på lekhumör.

Mikael Tellqvist kan blicka tillbaka på en framgångsrik karriär. I Sverige spelade han i klubbar som Djurgården och Modo.

”Tellan” tillbringade även åtta säsonger i Nordamerika. Det blev spel i både NHL och AHL.

Nashs drömmål

Bland annat representerade han Toronto Maple Leafs och Phoenix Coyotes.
Den numera 41-årige före detta målvakten har en imponerande meritlista som innefattar två SM-guld med Djurgården, VM-brons, VM-silver samt OS-guld.

Mikael Tellqvist, NHL
Mikael Tellqvist. FOTO: Youtube.

I en intervju i CBC Sports program ”I was in the net for…” får han berätta om ett mål han släppte in när han vaktade målet för Phoenix Coyotes. Det var i en match i januari 2008 som Tellqvist stötte på Columbus Blue Jackets, anförda av den kanadensiske superstjärnan Rick Nash.

”Måste skämta!”

Tellqvist inledde matchen bra och stod för 14 räddningar i den första perioden. Men i den andra perioden klev Nash fram och gjorde ett snyggt mål, men det var inte det målet som skulle bli snackisen efter den matchen.

Det stod 3-3 när det återstod mindre än en minut av matchen. Tellqvist förklarar:
– Vi hade precis kvitterat och trodde vi skulle ta matchen till förlängning men du vet, ”shit happens”.

Rick Nash. FOTO: Youtube.

Rick Nash fick pucken och klev in i anfallszonen i fart, han dribblade bort den första backen Derek Morris enkelt och även den andra backen Keith Ballard, snurrade han upp. Kvar var bara Tellqvist som försökte stöta med klubban och få träff på pucken men den studsade på Nash som fick med sig pucken och la in den enkelt i öppet mål. Ett riktigt drömmål av kanadensaren.
”Du måste skämta! That was sick sick sick”, skanderade kommentatorn och målet blev nominerat till årets mål den säsongen.

”Ett flytmål”

Tellqvist menar att det hade kunnat gå lite hur som helst men att pucken studsade Nashs väg.
– Det var lite av ett flytmål, men jag ska inte ta ifrån honom någonting. De stora spelarna jobbar hårt och förtjänar lite tur. Men det är ett sjukt snyggt mål.

Tellqvist berättar att hans barn har börjat spela hockey och att de vill se sin pappas NHL-highlights på Youtube. Då kommer alltid Rick Nashs mål upp först, man får scrolla ner ett tag för att få se någon snygg räddning.