Förre NHL- och Tre Kronor-spelarens kontroversiella förslag – vill stoppa huvudskador med slagsmål(!)

Han har spelat i NHL och Tre Kronor.
Nu kommer hockeyprofilen Nicklas Grossmann med en rätt så kontroversiell lösning på problemet med huvudskador.
– Jag tror det skulle städa upp en hel del huvudskador, säger han i Hockeypuls podcast.

Svensk hockey har fått ett stort problem med alla huvudskador. Där många svenska hockeyspelare har tvingats sluta på grund av alla smällar mot skallen.

Grossmanns förslag

Nu kommer den förre Tre Kronor- och NHL-spelaren Nicklas Grossmann med ett högst kontroversiellt förslag för att stoppa alla huvudskador. Nämligen att tillåta slagsmål inom svensk hockey.

Nicklas Grossmann, Tre Kronor
090425 Ishockey, VM, träning, Sverige: Johan Harju och Nicklas Grossman lyssnar på instruktioner. © Bildbyrån – 85430

Grossmann, som gjorde 12 säsonger i NHL, tycker att slagsmål i hockey faktiskt löser en hel del problem.
– Personligen tycker jag det. Jag tycker att det styr upp en hel del av det otillåtna där ute. Killar vet att om det finns en eller två fajters som är lite som poliser där ute, är det en ful tackling då får man stå upp för det. Kör man in i målisen får man stå upp för det. Killarna tänker till lite extra om man kanske känner att man inte ska proppa deras stjärna i ryggen två meter från sargen. Då måste man ta en fajt och det kanske får killen att inte göra det, säger han i Hockeypuls podcast.

Poliser på isen

Slagsmål är nu förtiden förbjudet inom svensk hockey och ger matchstraff. Medan man i NHL endast får utvisning i fem minuter.

Nicklas Grossmann, Södertälje
171013 Södertäljes Nicklas Grossmann i båset under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Södertälje och Oskarshamn den 13 Oktober 2017 i Södertälje. Foto: Olle Wande / Bildbyrån / Cop 218

35-åringen tycker också att det vore bra med så kallade ”enforcers” (poliser) på isen i Sverige.
– Jag säger samma sak, jag tror det skulle städa upp en hel del huvudskador. Även om jag inte vill se folk bli medvetslösa av slag i ansiktet. Jag känner mig kluven i frågan, för jag vet att vi är ute efter fair play och förespråkar det jättemycket. Hur påverkar fajting spelare längre ner i åldrarna? Är det bra för unga spelare att se vuxna män puckla på varandra utan handskar? Det tycker jag inte. Men man skulle tänka till innan man kör in en armbåge från blindside. För då får det konsekvenser, säger Grossman i podden.

”Är ett problem”

Det märks att Grossmann är kluven till våldet på isen och vad det kan få för konsekvenser. Men för att få bort otäcka huvudskador och onödiga tacklingar så kan det nog vara värt att tänka om.
– Åt ena hållet, med fair play och hur det påverkar ungdomshockeyn och i leden nedåt, det är det negativa. Men för produkten och spelarna skulle det nog hjälpa till att få ordning på huvudskadorna som jag tycker är ett problem i svensk hockey, säger han i intervjun.

Nicklas Grossmann spelade för NHL-klubbarna Dallas Stars, Philadelphia Flyers, Arizona Coyotes och Calgary Flames innan han flyttade hem och avslutade karriären i Sverige. I dag jobbar han som fystränare för Södertälje SK.

LÄS MER: Förre SHL-forwarden återvänder till svensk hockey – helt klar för toppklubben: ”Mycket potential”