Foppas vågade drag på träning mot ärkedåren Patrick Roy – som gjorde ikonen vansinnig: ”Han är grinig…”

Peter Forsberg skulle möta lagkamraten Patrick Roy i OS.
Då gjorde han ett vågat drag på träning.
– Han är lite grinig…, sa Foppa.

Peter Forsberg hade precis slagit igenom med dunder och brak i NHL under slutet av 90-talet, och när han åkte till Japan för att spela OS med Tre Kronor så var hockeyvärldens blickar riktade mot honom. Foppa var fullständigt dominant, och inte ens i NHL kunde man stoppa svensken.

Stjärna i OS

Han hade fysiken, tekniken och vinnarskallen för att överrumpla precis vem som helst. OS i Nagano skulle bli turneringen då världens bästa hockeyspelare alla samlades för första gången på många år, och Sverige hade ett superlag på pappret, där Forsberg var den kanske mest utstående spelaren av alla.

Men det var inte bara Sverige som hade ett stjärnfyllt lag. I Kanada spelade fortfarande Wayne Gretzky, och där fanns även den nye superstjärnan Eric Lindros. Man hade dessutom världens kanske bästa målvakt i Patrick Roy, som även råkade vara Peter Forsbergs lagkamrat. Roy var känd som en ärkedåre och han var verkligen unik i sitt sätt att vara. Det var ingen som vågade jävlas med honom – förutom Foppa då.

LÄS MER: Puddings helfräcka pik till Peter Forsberg – och Foppas sköna svar efter uthängningen: ”Jag var otrolig där…”

Foppas helsköna psykning

Inför att Peter Forsberg skulle åka från Nordamerika till Japan för att spela i turneringen så avslöjade han i svensk tv att han hade försökt med sina psykningar mot lagkamraten Roy på träningar – och det var han inget stort fan av.

– Lite gliringar har det ju blivit, speciellt de som man känner väl. När man kommer ner på träningar och kommer mot Roy så är det klart man sätter den, och det är klart att man säger någonting då, sa Foppa.

Patrick Roy
Patrick Roy. FOTO: Bildbyrån

Foppa hade dessutom ett alldeles speciellt knep för att jävlas lite extra med Roy.

– I går körde jag bara höga skott på Roy. Jag sköt runt huvudet på honom bara, hela tiden, så han vart grinig där. Men det hör ju till, sa Foppa, och skrattade. 

Peter Forsberg gjorde sex poäng på fyra matcher under OS:et, samtidigt som Kanada vann guld.

Se Foppa berätta om den sköna psykningen här (02.20 in i klippet):

LÄS MER: Leksandprofilens helt okända krogbråk med självaste Corey Hirsch: ”Jag körde Foppa-finten på honom…”