Leksandprofilens helt okända krogbråk med självaste Corey Hirsch: "Jag körde Foppa-finten på honom..."

Leksandprofilens helt okända krogbråk med självaste Corey Hirsch: ”Jag körde Foppa-finten på honom…”

Corey Hirsch kommer för alltid vli ihågkommen för Foppastraffen 1994.
Därför ska man nog inte reta förre OS-målvakten med det på krogen…
– Jag trodde att han hade glömt det, säger Leksandssupportern Emil Nilsén i podcasten ”Släpp Sargen”.

Under vinter-OS i Lillehammer 1994 hamnade två män i det stora blickfånget efter en oförglömlig OS-final mellan Sverige och Kanada.

Hirsch vs Foppa

Kanadas förstemålvakt Corey Hirsch ställdes öga mot öga med unge svensken Peter Forsberg i den avgörande straffen för att vinna OS-guld. ”Foppa” visade maximal kyla och leverade en fint som blivit svensk idrottshistoria och hyllades som OS-guldhjälte.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Corey Hirsch, Timrå
031228 Ishockey, elitserien: Corey Hirsch, målvakt, Timrå. © Bildbyrån – 61433

”Foppa-straffen” blev ett ikonisk ögonblick i hockeyhistorien och en total mardröm för Hirsch som grundlurades i målet. Kanadensaren skulle komma att få en karriär som bestod av 8 säsonger i NHL men bara 108 matcher, desto fler blev det i farmarligan AHL under 8 säsonger.

LÄS MER: Corey Hirsch avslöjar en intressant detalj om ikoniska Foppa-straffen – 26 år senare: ”Sanningen är…”

JVM i Leksand

Målvaktsprofilen återvände även till Norden för att spela för Timrå och Malmö Redhawks innan karriären tog slut 2006. Direkt efter den aktiva karriären inledde han en tränarkarriär och blev ny målvaktstränare för Kanadas JVM-lag.

Återigen återvände Hirsch till svensk mark när junior-VM avgjorde i Leksand 2007 och han oväntat nog stötte på en viss Leksandssupporter i baren. Passionerade LIF-supportern Emil Nilsén, som både varit klackledare på läktaren och informationsansvarig för klubben, minns det oförglömliga mötet med målvaktsprofilen.
– Vi hade JVM här och det var nyårshelgen då. Det var nyårsfest för folk i och runt lagen och där lyckades vi mygla in oss, berättar han i podcasten ”Släpp Sargen”.
– Jag dansade med en äldre dam som var jättetrevlig och så blev jag inbjuden till hennes bord och då visar det sig att hon är gift med deras Rickard Fagerlund (tidigare ordförande för Svenska Ishockeyförbundet) eller motsvarande, en riktig pampig pamp-pamp. Med en backslick som får Grauers (Mats, ordförande i Frölunda) att framstå som en riktig punkare, du förstår vilken människa det här är.

LÄS MER: Dominik Hasek utser den svåraste han mötte – nobbar Jagr och Lemieux för svenske legendaren

”Drog Foppafint”

Nilsén ska gå till baren för att köpa mer att dricka och hamnar öga mot öga med Corey Hirsch. Då gör Leksandskillen det förbjudna och hamnar i bråk med målvaktsprofilen.
– Jag ska gå och köpa grogg till det här bordet och jag möter Corey Hirsch vid bardisken. Det var en lång jävla bardisk uppe i skybaren. Jag har lite taskig impulskontroll så jag drar Foppa-finten när jag möter honom…, berättar han i podden.
– Jag trodde att han hade glömt det, men det hade han tydligen inte. Och kanadensarna har tendensen att kasta handskarna, även målvakterna. Så han tänkte direkt: ”Så där gör du inte och nu ska jag visa dig”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Emil Nilsén, Leksand
Emil Nilsén, supporter i Leksand. FOTO: Instagram

När det verkligen är på väg att hetta till vid baren och Hirsch varvar upp så blir Emil Nilsén plötsligt räddad av sin danspartner för kvällen.
– Så när han repar humör kommer hon som jag dansade med och hennes pamp-pampmake och säger: ”Det här är min vän Emil. Vad är problemet, Corey?” Då lugnande han ned sig, han hade inget val. De är något mer hierarkiska i Kanada än vad vi är, säger han i senaste avsnittet av Släpp Sargen, som ni kan lyssna på här nedanför.

Vad tycker du om det här sköna mötet? Dela artikeln och visa andra!

Lyssna här: