Foppa, Lidas och Sudden får nu ultimata hyllningen av SVT och skickar gåshud genom hela hockey-Sverige

Foppa, Lidas och Sudden får nu ultimata hyllningen av SVT och skickar gåshud genom hela hockey-Sverige

Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin är tre giganter inom hockey-Sverige.
Nu får stjärntrion den ultimata hyllningen från SVT.
När tv-kanalen tillägnar ett helt avsnitt av ”Hockeyns historia” till ”Foppa”, ”Lidas” och ”Sudden”, enligt ett pressmeddelande.

Tillsammans har de gjort otroliga 3 376 poäng på 3 618 matcher i NHL. De har vunnit en drös med Stanley Cup-titlar samt även flera OS-guld och VM-guld.

Foppa, Lidas, Sudden

Vi pratar så klart som svensk hockeys gyllene generation med storspelarna Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin. Nu får svenska stjärntrion den ultimata hyllningen av tv-kanalen SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström
130116 Ishockey, VM: Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg presenterades som VM-ambassadörer för ishockey-VM 2013 under en presskonferens. © Bildbyrån – 86372 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

För redan 2019 släppte den allra första delen av hyllade dokumentärserien ”Hockeyns historia”. Där svenska hockeyälskare fick se gamla bilder och intervjuer med svensk hockeys stora pionjärer som Sven Tumba, Börje Salming m.fl.

LÄS MER: Börje Salming lämnar landet – nya avgörande beskedet för ALS-sjuke hockeyikonen: ”Det är på den nivån”

Mäktigt ögonblick

Nu är det dags för den fjärde delen av dorkumentärserien och återigen är det SVT-favoriterna Jens Lind och Albert Svanberg som är tillbaka igen för att fokusera på svensk hockeyhistoria. Den här gången blir det stort fokus på blågula supertrion ”Foppa”, ”Lidas” och ”Sudden”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström
160125 Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström poserar med sina pokaler för Hederspriset under Idrottsgalan den 25 januari 2016 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87142

Dokumentärfilmen tar fart i början av 90-talet och vi får följa trions makalösa karriärer fram till det perfekta slutet i Tre Kronor när samtliga var inblandade i det avgörande målet mot Finland i OS-finalen 2006. Det som i dag anses vara ett av svensk hockeys mäktigaste ögonblick i historien.

LÄS MER: När Thomas Steen åkte direkt från en utekväll till hockey-VM – och dominerade med lånade grejer(!)

”Okända detaljer”

Den här dokumentärserien som hyllar svensk hockeys tre stora har varit oerhört efterlängtad för hockeyälskare runt om i landet.
”En trio unga stjärnor slår igenom på 1990-talet: Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. De kom att dominera svensk ishockey i två decennier. Vi följer deras resa från Tre Kronor till NHL och OS-guldet i Turin 2006, där även Damkronorna får sitt stora genombrott med Maria Rooth i spetsen. Filmen bjuder på bilder många aldrig sett, nya intervjuer och berättelser om okända detaljer och avgörande ögonblick som ger nya perspektiv på en i Sverige 100-årsjubilerande sport. Den fristående fortsättningen på Hockeyns historia av Jens Lind och Albert Svanberg som sändes i tre delar 2019”, skriver SVT i ett pressmeddelande inför dokumentären.

Svenska hockeyfans behöver heller inte vänta länge för redan om en vecka, tisdag 15 november, sänds dokumentären ”Hockeyns historia – den gyllene generationen” på SVT. Och bara bara två dagar innan finns den tillgänglig att se på SVT Play.

Ser du fram emot att se den här dokumentären? Dela artikeln och säg din åsikt!