När Thomas Steen åkte direkt från en utekväll till hockey-VM – och dominerade med lånade grejer(!)

Han är en riktig legendar inom svensk hockey.
Nu minns ikonen Thomas Steen tillbaka till ett oförglömligt minne från karriären.
När han lämnade en utekväll i Nordamerika och åkte raka vägen till hockey-VM.

Med otroliga 817 poäng på 950 matcher i NHL är Thomas Steen en av svensk hockeys riktigt stora legendarer. Svensken är också en av få att ha tröjan hissad i taket i två olika arenor, både Winnipeg Jets och Arizona Coyotes har pensionerat hans tröjnummer 25.

Steens karriär

Det blev hela 14 NHL-säsonger för Winnipeg Jets och under 12 av dem gjorde centern minst 50 poäng. I Sverige representerade han Leksand under fyra säsonger i Elitserien och vann SM-guld under sin enda säsong med Färjestad 1981.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Steen, hockey
890419 Ishockey, VM, Sverige – Finland, 6-3: Thomas Steen, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / Hockeyvm89

Steen kan dessutom visa upp dubbla VM-silver med Tre Kronor i pokalskåpet och representerade Sverige i över 100 landskamper. I dag är han 62 år gammal och minns tillbaka till sin karriär med värme.

LÄS MER: Hockeylegendaren Thomas Steens nya liv – efter de mörka åren: ”Jag blev lurad på alla pengar jag tjänat”

Hockey-VM -86

Framförallt har ett särskilt ögonblick etsat sig fast i minnet och det är från hockey-VM 1986. Steen hade just åkt ur Stanley Cup-slutspelet med Winnipeg Jets och var ute med laget när ett telefonsamtal från Tre Kronor-managern Olle Öst plötslig kom mitt i natten.
– När vi åkte ur slutspelet med Winnipeg den säsongen åkte vi allihop till en grekisk restaurang och hade karaoke-party. Det var sjukt kul och alla släppte loss. Vi var där till fem på morgonen. Då ringde Olle: ”Det går ett plan klockan åtta”. ”Ja, jag kommer” (skratt), berättar hockeyikonen i en intervju med HockeySverige.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Steen, hockey
220319 Icebreakers Thomas Steen inför uppvisningsmatchen i ishockey mellan Icebreakers och Tre Kronor Legends den 19 mars 2022 i Timrå. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0065

Sagt och gjort så ställde Steen om direkt och begav sig till Sverige – och det skulle bli en väldigt lång resa för NHL-svensken.
– Jag åkte hem, bytte kläder och packade en väska samtidigt som jag var enormt trött. Först fick jag flyga till New York. Där anslöt Tomas Jonsson. Vi flög till Stockholm. Jonsson var också trött. Palme hade blivit skjuten i februari och Ingvar Carlsson skulle på sin första utlandstripp som statsminister. Vårt plan var försenat så han fick sitta på Arlanda och vänta på mig och Jonsson eftersom vi hade match i Moskva på kvällen och skulle med samma plan, säger han i intervjun.
– Vi provade kostymerna på flygplatsen, men allt gick så fort att vi inte ens fick våra grejer med oss. När vi kommer fram till Moskva fick Ingvar vänta eftersom vi snabbt skulle till morgonvärmningen. Vi fick gå av planet först. Då stod hela välkomstkommittén för Ingvar där och en musikkår som spelar för oss två.

LÄS MER: Makalösa videon på Thomas och Alex Steen kommer ge dig rysningar

”Vafan säger du?”

När Steen och Jonsson kom fram till ishallen i Moskva så hade de ingen utrustning alls med sig. Duon fick låna ihop skridskor, hjälmar och annat från lagkamraterna i Tre Kronor.
– Efteråt frågade Olle Öst hur det gick för oss: ”Det gick väl bra”, sa jag. Men Jonsson hade haft väldigt svårt att åka på lånade skridskor. Olle frågade om vi skulle vara med på kvällen och jag svarade ja. ”Vad fan säger du?”, sa Jonsson (skratt). Han hade fått låna Lasse Lindgrens röda gamla Titan som var jättetunga, berättar Thomas Steen för hockeysajten.

Båda två var ändå med och spelade mot Tjeckien på kvällen och Sverige skulle vinna med 3-2 i VM-matchen. Hur det gick för Steen med lånad utrustning? Jodå, han gjorde ett av målen och utsågs till matchens bästa spelare.

Det slutade med ett VM-silver för Tre Kronor och Thomas Steen gjorde åtta mål på åtta matcher i hockey-VM 1986. Samt fick ett minne för livet med den här otroliga anekdoten från förr.

Vad tycker du om Thomas Steen som hockeyspelare? Dela artikeln och säg din åsikt!