Felix Unger Sörum snuvar självaste Peter Forsberg och skriver in sig i historieböckerna efter debuten i hockey-VM: ”Riktigt häftigt”

Leo Carlsson, Nicklas Bäckström, tvillingarna Sedin, Peter Forsberg – och Felix Unger Sörum.
Gemensam nämnare? VM-spel vid 18 års ålder.
– Det var riktigt häftigt, säger Unger Sörum efter mästerskapsdebuten.

Felix Unger Sörum var 18 år och 242 dagar när han på måndagskvällen fick göra sina första byten som VM-spelare.

4 minuter och 55 sekunders istid blev det till slut, och den svenske hockeytalangen bjöd bland annat på ett byte där han snurrade bort de tyska motståndarna totalt och fixade en utvisning för Sverige.
– Det var riktigt roligt. Sjukt kul att få spela med så här bra hockeyspelare. Man får bara gå ut och njuta, säger Leksandsforwarden efter Sveriges 6–1-seger mot Tyskland.

Är du nöjd med vad du presterade?
– Det är svårt att säga, de har ju inte så mycket. Men jag försöker bara gå ut och spela. Det är klart, lite skön känsla har man ju nu med vinst och så, säger Unger Sörum.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Felix Unger Sörum, hockey-VM
240513 Felix Unger Sörum of Sweden during the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship group stage game between Germany and Sweden on May 13, 2024 in Ostrava. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0580

Yngre än ”Foppa”

Han är historiens femte yngste svenske VM-debutant, endast bakom en välkänd kvartett i form av Leo Carlsson, Nicklas Bäckström, Daniel Sedin och Henrik Sedin. I och med måndagens VM-debut petade han ner en annan hyggligt meriterad hockeypensionär, Peter Forsberg, till sjätte plats på listan.
– Det är ingenting som man går runt och tänker på. Men det är klart att det är kul att få chansen så här tidigt, det är bara att gå ut och ta vara på det, säger Felix Unger Sörum.

Sveriges totaldominans mot Tyskland möjliggjorde debuten. Redan i den andra perioden var matchen i princip avgjord och då gav förbundskapten Sam Hallam klartecken till 18-åringen.

”Händer bra saker”

– Det blev en sådan match och ett sådant läge så det öppnade möjligheten att mixtra med bänken, säger Hallam, som var imponerad över Unger Sörums insats under den trots allt begränsade speltiden.
– Det är inte lätt att få så lite istid, men det är som vanligt – när han är på isen så får han pucken och så händer det bra saker.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, hockey-VM,
240425 Peter Forsberg under en pressträff med Viaplay inför Ishockey-VM den 25 april 2024 i Stockholm . Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0567

Får han mer istid nu?
– Vi får se vad som händer, det är kort tid innan slutspelet börjar så det gäller att vi vässar upp oss. Det är kul att se att vi har en bredd.

LÄS MER: Peter Forsbergs stora livsbeslut vid sidan av hockey-VM – avslöjar nu framtiden: ”Något annat kan jag inte säga”

Yngst i hockey-VM

1) Leo Carlsson: 18 år 136 dagar, debuterade 12 maj 2023.

2) Nicklas Bäckström: 18 år 173 dagar, 15 maj 2006.

3) Daniel Sedin: 18 år 220 dagar, 4 maj 1999.

4) Henrik Sedin: 18 år 222 dagar, 6 maj 1999.

5) Felix Unger Sörum: 18 år 242 dagar, 13 maj 2024.

6) Peter Forsberg: 18 år 283 dagar, 28 april 1992.

Källa: Svenska ishockeyförbundet.

Vad tycker du Felix Unger Sörums VM-debut? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev