Färjestads makalösa bedrift: Tagit lika många guld som Leksand, Skellefteå, Luleå och Modo har – tillsammans

Färjestads makalösa bedrift: Tagit lika många guld som Leksand, Skellefteå, Luleå och Modo har – tillsammans

Svenska mästare tio gånger.
Då har Färjestad tagit lika många guld som några av sina största rivaler – tillsammans.

SHL säsongen 2021/22 avslutades med dramatik. Finalserien mellan Luleå och Färjestad gick, för tredje gången i historien, till en avgörande sjunde match, och det var en serie som innehöll allt.

Tionde guldet

Det var heta känslor både på och utanför isen genom finalerna. Och det var tydligt vad som var nyckeln under serien. Hemmaplansfördelen. Under de första sex matcherna vann lagen samtliga matcher på hemmais. Därför var Luleå stora favoriter som hade fördelen i den sista matchen.

220512 Färjestads Theodor Lennström jublar med LeMat efter final sju i SHL mellan Luleå och Färjestad den 12 maj 2022 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Men efter två mållösa perioder avgjordes allt i den tredje. Färjestad spräckte nollan i mitten av den sista perioden, och utökade sedan till både 2– och 3–0 när Luleå desperat letade efter en kvittering.

Färjestad vann därmed sitt tionde SM-guld, och är nu tillsammans med Djurgården och Brynäs de lag som vunnit tvåsiffrigt antal.

Makalösa statistiken

I och med guldet har värmlänningarna nu plockat lika många guld som flera av sina största rivaler genom historien. Den tionde segern innebär att de vunnit Sveriges högsta hockeyliga lika många gånger som Leksand, Skellefteå, Luleå och Modo tillsammans.

220512 Färjestads Per Åslund jublar med pokalen efter final sju i SHL mellan Luleå och Färjestad den 12 maj 2022 i Luleå.

LÄS MER: Luleå-stjärnans tydliga passning efter finalförlusten – därför vägrade han ta på sig medaljen: ”Sluta med det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!