Luleå-stjärnans tydliga passning efter finalförlusten – därför vägrade han ta på sig medaljen: ”Sluta med det”

Färjestad vann guldet.
Då vägrade Erik Gustafsson ta på sig silvermedaljen.
– Det kan man sluta med tycker jag, säger han till NSD.

Luleå hade matchboll i finalserien mot Färjestad redan i måndags. Men Karlstad-laget vann måstematchen på hemmaplan, och det var upplagt för en rejäl rysare när hela säsongen skulle avgöras i Luleå på torsdagen.

Vägrade medaljen

Det var mållöst efter två perioder och Luleå låg på rejält för ett ledningsmål i den tredje. Men från ingenstans stack Färjestad upp, och via Jesse Virtanen kom ledningsmålet, och bara två minuter senare kom bortalagets andra mål. Det blev till sist 3-0, och Färjestads första SM-guld på elva år.

220512 Luleås Erik Gustafsson tar emot sin silvermedalj efter final sju i SHL mellan Luleå och Färjestad den 12 maj 2022 i Luleå. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Luleå får vänta med att vinna sitt andra SM-guld, men att man gjorde en kanonsäsong tröstade inte spelarna. Erik Gustafsson fick ta emot en silvermedalj – men han vägrade ta på sig den.

– Nej, silvermedalj vill jag inte ha. Det är förlegat med medaljer överhuvudtaget. Jag skulle inte vilja ha själv guldmedaljen heller utan det är trofén man vill åt. Traditionen med medaljer i svensk hockey kan man sluta med tycker jag, säger stjärnan till NSD.

”Barnen får leka med den”

Han menar att han heller inte kommer ha särskilt stor nytta av den hemma. Gustafsson får en fråga vad han ska göra med medaljen.

– Jag vet inte. Barnen får väl leka med den om de vill ha den…, svarar han.

220512 Luleås Erik Gustafsson deppar efter final sju i SHL mellan Luleå och Färjestad den 12 maj 2022 i Luleå. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Erik Gustafsson var, av förståeliga skäl, deppig, och hade mer än gärna firat med fansen.

– Det hade varit deras guld mer än någon annans. Jag hade gärna firat med dem, det känns surt, säger han.

LÄS MER: Färjestad-hjältens fina hyllning efter SM-guldet – tillägnade till bortgångna mamman: ”Är för henne”

Få våra nyhetsbrev!