Experterna rasar efter kritiken mot Erik Karlsson – lyfter fram helt osannolika siffran: ”Det är fullständigt galet”

Erik Karlsson blev den förste backen på 30(!) år att nå 100 poäng i NHL.
Nu lyfter experter fram en ännu mäktigare siffra – och rasar mot kritiken mot honom.
”Det är fullständigt galet”, skriver Sportsnets Justin Bourne.

Det är svårt att inte imponeras över det som Erik Karlsson ställt till med under den här säsongen. Efter några år där han varit sågad och hånad, och inte alls kommit upp i normal nivå, så har han äntligen fått vara skadefri under ett helt år. Och då har också resultaten – minst sagt! – kommit.

Lyfter fram makalösa siffrorna

Erik Karlsson blev den elfte svensken i historien att nå 100 poäng under en och samma säsong, och det blir ju såklart bara än mer imponerande med tanke på att han är back. Faktum är att ingen försvarare nått 100 poäng i NHL på 30(!) år, och det är en bedrift som totalt fem spelare bara lyckats med tidigare.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson looks on during the third period against the Los Angeles Kings during an NHL hockey game in San Jose, Calif., Monday, Jan. 17, 2022. (AP Photo/Darren Yamashita)

Men det är, tro det eller ej, inte bara positiva tongångar om svensken. Många har sett honom som den givna favoriten att tilldelas priset som den bästa backen i NHL, men många har menat att Karlsson är för svag defensivt för att vinna priset. Många har också sagt att Karlsson fått alldeles för fria tyglar i offensiven, och att det då inte gjort någonting att han är bedrövlig defensivt. Karlssons plus/minus-statistik är inte direkt i toppen av ligan, men nu rasar flera experter mot kritiken.

LÄS MER: Elias Petterssons nya besked om hockey-VM efter rekordnatten – svaret som alla svenskar väntat på

“Fullständigt galet”

Flera säger nu med all tydlighet att kritiken mot Karlsson är orättvis, och många lyfter dessutom fram än mer imponerande siffror om stjärnan. Till exempel: Erik Karlsson är etta i listan över antal poäng i fem-mot-fem-spel den här säsongen. Totalt blev det 64 poäng, medan Connor McDavid, som leder poängligan fullständigt överlägsen, bara har 59.

”Det är fullständigt galet”, skriver Sportsnets Justin Bourne.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson (65) reacts after a penalty was called against the Calgary Flames in the first period of an NHL hockey game Sunday, Dec. 18, 2022, in San Jose, Calif. (AP Photo/Josie Lepe)

Jackie Redmond, som jobbar på NHL Network samt NHL on TNT, är inne på samma spår:

”Om Erik Karlsson inte vinner Norris är det en fullständig skandal. Sluta upp med allt nonsens, Erik Karlsson måste vinna”, skriver hon.

LÄS MER: Tre Kronors mardrömsbesked – därför nobbar storstjärnan Nicklas Bäckström VM-spel: ”Tyvärr så…”