Erik Karlsson nådde magiska drömgränsen i natt – första spelaren att lyckas på över 30(!) år: ”Speciellt”

Ingen back hade nått 100 poäng under en och samma säsong sedan 1992.
Nu har Erik Karlsson nått den makalösa drömgränsen.
– Det är väldigt speciellt, säger han.

Det var flera veckor sedan Erik Karlsson skrev historia i NHL, som den svenske back som gjort flest poäng under en och samma NHL-säsong i historien. Och därefter har Karlsson bara fortsatt dominera, och i natt skrev han ytterligare, tokmäktig historia i NHL.

Nådde drömgränsen

Erik Karlsson låg på 98 poäng inför San Jose Sharks match mot Winnipeg Jets i natt, och det var tydligt att Karlsson hade ett mål i sikte. Det tog 20 sekunder i matchen innan han hade gjort sitt 99:e poäng för säsongen. Och i den tredje perioden gjorde Karlsson själv mål i powerplay, vilket betydde poäng nummer 100 den här säsongen.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson looks on during the third period against the Los Angeles Kings during an NHL hockey game in San Jose, Calif., Monday, Jan. 17, 2022. (AP Photo/Darren Yamashita)

Och det händer inte direkt varje år. Säsongen 1992 gjorde Brian Leetch över 100 poäng för sitt New York Rangers, men sedan dess har ingen back nått upp till den magiska gränsen i NHL. Nu blev alltså Erik Karlsson den första spelaren på över 30 år att lyckas med bedriften.

– Det är uppenbart att det är en väldigt speciell sak att göra, säger Karlsson efteråt.

LÄS MER: Mats Sundins otroliga gåva till lagkamraterna – som förblev hemlig under alla år: ”Han sa det inte till någon”

Jagar ny milstolpe

Erik Karlsson nådde milstolpen i sin 80:e match den här säsongen, och skulle han nå 103 poäng skulle han bli den första någonsin att göra så mycket poäng som back, bortsett från snudd på omänskliga Bobby Orr och Paul Coffey. 

– Det är skönt att ha det överstökat. Det har varit mycket snack om det här, säger Karlsson.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson (65) reacts after a penalty was called against the Calgary Flames in the first period of an NHL hockey game Sunday, Dec. 18, 2022, in San Jose, Calif. (AP Photo/Josie Lepe)

Erik Karlsson har under de senaste säsongerna hånats och sågats för sina insatser. Han blev en av ligans bäst betalda spelare när han gick till Sharks, men har inte levt upp till de högt ställda förväntningarna. Nu är det inte många som har något negativt att säga, och han är jättefavorit att tilldelas pris som ligans bästa back senare under året.

– Jag tror att jag är fysiskt och mentalt på en bra plats i mitt liv och jag har bara försökt att ta det dag för dag och hålla motivationen igång, säger Karlsson.

LÄS MER: Färjestad bryter tystnaden om svenskstjärnan – ryktas vilja göra fräck värvningskupp och snuva rivalen Frölunda