Mats Sundins otroliga gåva till lagkamraterna – som förblev hemlig under alla år: ”Han sa det inte till någon”

Mats Sundin var den ultimata lagkaptenen.
Hans gåvor till lagkamraterna var ofantligt generösa – och han lät de dessutom förbli hemliga.
– Han sa det aldrig till någon, säger Toronto-ikonen Wendel Clark.

Mats Sundin var jättetalangen som skrev svensk hockeyhistoria då han blev vald som draftetta av Quebec Nordiques 1989. Sundin anlände till NHL med höga förväntningar på sig – och han överträffade samtliga. Sundin växte fram till en av ligans bästa spelare någonsin, och hans status i Toronto är än i dag ikonisk.

Otrolig spelare

När Mats Sundin trejdades till Toronto, fyra säsonger in i NHL-karriären, så var det dock många som höjde på ögonbrynen. Inte för att Mats Sundin var en dålig spelare, men i motsatt riktning gick ikonen Wendel Clark, en av de mest omtyckta spelarna i Torontos historia, så det var tunga skor som Sundin var tvungen att fylla.

Mats Sundin, Toronto Maple Leafs
011115 Ishockey: Mats Sundin, Toronto, NHL. © Bildbyrån – 24945

Men han visade direkt att Toronto Maple Leafs gjorde rätt som satsade på honom, och än i dag håller Sundin ett antal mäktiga rekord inom organisationen. Han spelade i åtta All Stars, han är den enda svensken över 500 mål, och när han gick i pension så gjorde han det som Torontos främste mål- och poänggörare i historien. Men han var mer än bara en grym spelare.

LÄS MER: Mats Sundin avslöjar de två okända orden till Peter Forsberg – som blev helt avgörande i OS-guldet

Fantastiska gåvan

Mats Sundin var givet lagkaptensmaterial, och han var enormt uppskattad i rollen. Nu avslöjar dessutom Wendel Clark, samme Clark som Sundin blev trejdad mot, hur svensken brukade hjälpa sina lagkamrater.

– Ofta kunde spelarna i laget vara ute på restaurang och tänka: ”Oh, vad snällt av restaurangen att bjuda oss på middag”. Men så var det inte. Det var Mats Sundin som hade tagit notan. Han berättade det bara inte för någon, säger Clark.

Mats Sundin, hockey
230211 Toronto Maple Leafs Mats Sundin inför ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Julia Koch / BILDBYRÅN / kod JK / EW0160

Clark och Sundin har båda sina tröjor pensionerade i Toronto. Clark återvände senare under karriären till Toronto, och hans beundran för Sundin är enorm.

– Det var en stor trade. Men det Mats gjorde var snudd på ofattbart. Allt han gjorde för organisationen…

LÄS MER: Mats Sundins starka erkännande om Börje Salmings sista tid – och känslosamma orden från frun