Enorma kritik efter Tre Kronors VM-fiasko – vill nu se regeländring inom svensk hockey: ”Jättestort problem”

Utslagna ur hockey-VM.
Nu vill Challe Berglund se regeländring inom svensk hockey.
– Det är ett jättestort problem för svensk hockey att det inte finns en fysisk hockey i Sverige, säger han.

Tre Kronor hade kanske inte bästa möjliga lag under årets VM, men det var väldigt få som kunde föreställa sig vilket monumentalt fiasko det skulle sluta i. Efter förluster mot Danmark, Belarus och Tjeckien – samt bara en poäng mot Ryssland – så stod det under måndagen klart att det inte blir något slutspel för Tre Kronor i årets VM.

Vill se regeländringar

Det är första gången sedan det här formatet infördes 1992 som Sverige inte går vidare från gruppen, och alla experter och profiler inom svensk hockey är överens om att det är ett enormt misslyckande. Men när det kommer till anledningar till varför det egentligen blev som det blev så skiljer det sig en del kring experternas åsikter.

210531 Goalkeeper Viktor Fasth and Isac Lundström of Sweden looks dejected after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Russia and Sweden on May 31, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Många menar dock att det fysiska spelet varit för dåligt i det svenska laget, och profilen Challe Berglund menar nu att det krävs regeländringar inom svensk ishockey för att undvika liknande fiaskon i framtiden.

– Och sedan finns det ett annat stort problem tycker jag – och då får man bortse från de svenska NHL-spelarna. I Sverige finns det inget fysiskt spel längre. Om du tittar på den där ryssen som bröt in i dag och blev inknuffad i Reideborn, det kunde blivit tio matcher i Sverige. Det här är ingen kritik mot de svenska domarna, utan en kritik mot de som sätter ribban och reglerna för de svenska domarna. Det gestaltas också i internationell hockey. Det är ett jättestort problem för svensk hockey att det inte finns en fysisk hockey i Sverige, för när du kommer ut internationellt så blir vi överkörda, vi klarar inte av att vinna närkamperna. Det krävs en uppryckning, säger han till Aftonbladet.

”Det har inte fungerat”

Challe Berglund fortsätter att säga att det problemet alltså i grunden ligger i svensk ishockey, och inte i själva laget.

– Om man ska sätta en fiaskostämpel på det får man sätta en fiaskostämpel på svensk hockey, med tanke på att det inte finns fysiska inslag längre, säger han.

170223 Ishockey, Beijer-skottet i SAAB Arena den 23 februari 2017 i Linköping. Charles Berglund på plats. Foto: Peter Holgersson AB

Challe Berglund lyfter dock även fram en svag offensiv som en faktor till det stora misslyckandet under VM.

– Det är ett misslyckande, sedan håller jag inte med de som säger att backsidan är för dålig, för man har inte släppt in så många mål, det är snarare den offensiva styrkan som inte fungerar. Man var mycket i brygga efter de två första matcherna och då blir det problem direkt. Då blir det stress och då kommer det in en mental faktor, det är ingen tvekan om det, säger han.

LÄS MER: Jätteknallen: Stjärnan bryter nu kontraktet i förtid(!) – lämnar SHL-klubben trots enorma succén i Sverige

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!