Enorma jublet: Tre Kronor till VM-semifinal efter jätterysare mot ärkerivalen Finland – avgjorde i förlängningen

Joel Eriksson Ek avgjorde en jätterysare mot Finland i förlängning, 2–1.
För första gången på sex år är Tre Kronor klart för en VM-semifinal. Där väntar hemmanationen Tjeckien.

Det blev en rejäl rysare i Ostravar Arena mellan ärkerivalerna. Efter nästan 55 mållösa minuter slog Rasmus Dahlin till och såg ut att fixa en svensk seger när han pricksköt 1–0 mellan benskydden på Emil Larmi, Växjöstjärnan.

Men Finland plockade ut målvakten och kvitterade när Örebrocentern Hannes Björninen styrde in kvitteringen till 1–1.

Men i numerärt överläge i förlängningen styrde Joel Eriksson Ek in ett backskott från Victor Hedman. Därmed har Sverige brutit den dystra sviten av kvartsfinaluttåg och fiaskon i VM.

Möter Tjeckien

Nu väntar en resa till Prag och semifinal mot hemmanationen Tjeckien. Sverige och Finland hade mötts i fyra utslagsmatcher i VM-sammanhang sedan 2011 med två segrar var för nationerna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tre Kronor, hockey-VM
240523 Rasmus Dahlin and Lucas Raymond of Sweden celebrates after 1-0 by Dahlin during the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship quarterfinal game between Sweden and Finland on May 23, 2024 in Ostrava. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0595

För fem år sedan i slovakiska Kosice var styrkeförhållandena ungefär som nu. Ett Finland med bara två NHL-spelare vann efter förlängning mot ett svenskt lag med 21 NHL-förstärkningar.

Det blev också starten på fyra raka VM där Sverige inte gått förbi kvartsfinal. För Finlands del har det under samma period blivit ett OS-guld och två VM-guld.

Skulle den svaga trenden fortsätta i Ostrava?

Tog tag i spelet

Sverige, med 18 NHL-spelare i truppen, tog tag i spelet mot ett Finland med tre NHL-spelare då största stjärnan och lagkaptenen Mikael Granlund, San Jose, var avstängd.

Artikeln fortsätter nedanför.

Men Finland försvarade sig som vanligt starkt och Växjömålvakten Emil Larmi var så där monstruöst bra som han kan vara. Lagen hade var sin stolpträff i första perioden, för svensk del var det Joel Eriksson Ek som bara var centimeter ifrån.

I den andra perioden tilltog den svenska pressen. Inte minst förstakedjan med Marcus Johansson, Eriksson Ek och Adrian Kempe tryckte ned Finland.

Isac Lundeström var igenom, framspelad av Lucas Raymond, men Larmi fick ut benskyddet.
– Jag tycker att vi spelar bra, det är tajt där ute. Det är bara att fortsätta så måste pucken trilla in till slut, sade lagkaptenen Erik Karlsson till Viaplay efter två perioder.

Sverige hade tre powerplay, men finländarna – som inte har släppt in något mål i den spelformen – försvarade sig effektivt. Till slut blev det i ett sådant som Sverige avgjorde.

Vad tycker du om Tre Kronors insats i kväll? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Erik Karlsson avslöjar stora kärleksöverraskningen till frun Melinda – erkänner nu under hockey-VM: ”Så romantiskt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev