Efter makalösa succédebuten av ismaskinsföraren – nu kan NHL förändra reglerna helt

Efter makalösa succédebuten av ismaskinsföraren – nu kan NHL förändra reglerna helt

42-årige David Ayres blev en storstjärna i NHL över en natt.
När ismaskinsföraren klev in i målet och gjorde succé för Carolina Hurricanes.
Men nu kan NHL förändra reglerna helt efter osannolika hjälteinsatsen.

Ingen hockeyintresserad har missat 42-årige David Ayres helt makalösa NHL-debut. Innan helgen var han bara en okänd ismaskinsförare för Toronto Marlies.

David Ayres succé

Men efter helgens match mellan Toronto Maple Leafs och Carolina Hurricanes pratar alla om honom. Ayres blev inskickad i målet för Hurricanes som en så kallad ”emergency goalkeeper”.

David Ayres, Carolina Hurricanes
David Ayres, Carolina Hurricanes. FOTO: Viafree

Och den helt oprövade 42-åringen gjorde fullständig succé i målet och skrev NHL-historia i en makalös hjälteinsats. Ayres räddade åtta skott och vann matchen åt Carolina.

Skrev NHL-historia

Men efter storsuccén kan NHL nu ändra reglerna för ”nödlägesmålvakter”.
– Jag tycker det är en rimlig fråga att ta upp. Vi har övervägt det under flera år. Redan förra året diskuterade vi det med alla general managers. Det händer väldigt sällan men när det väl händer så uppmärksammas problemet och vad det finns för lösningar på det, NHL:s vice kommissionär Bill Daly till nhl.com. 

David Ayres, Carolina Hurricanes
David Ayres, Carolina Hurricanes. FOTO: Twitter

Frågan ska tas upp på ett stormöte med alla NHL-lagens general managers under nästa vecka. Innan Ayers klev in i målet och skrev NHL-historia så var det två år sedan senaste gången en målvakt klev in från läktaren.

NHL kan ändra om

Då var det Scott Foster som hoppade in för Chicago Blackhawks.
– Det finns ingen lätt lösning för det här. Framförallt måste vi jobba med NHLPA (spelarfacket) för att reda ut frågorna kring vem som är och inte är en spelare, samt vad som gör att någon är en NHL-spelare. Vi vill självklart det bästa för sporten och vi vill försäkra oss om att vanliga människor inte utsätts för fara genom att ställa sig i mål under en NHL-match. Det här är något som vi behöver fortsätter jobba med, säger Daly.

Men det är ännu oklart hur målvaktsregeln kommer att förändras. Just nu gäller det här i NHL:s regelbok.
”I grundserie- och slutspelsmatcher kan ett lag, där de två registrerade målvakterna blivit otillgängliga för spel, byta om och spela med vilken målvakt som helst som är lämplig”.

LÄS MER: Henrik Lundqvists första ord – efter alla rykten om flytt från New York: ”Jag vet att…”