Douglas Murrays hårda kritik mot SHL – så vill han förändra svensk hockey radikalt: "Det är idioti"

Douglas Murrays hårda kritik mot SHL – så vill han förändra svensk hockey radikalt: ”Det är idioti”

Douglas Murray tog ingen skit som hockeyspelare.
Men nu delar han ut svidande kritik mot svensk hockey och SHL.
– När jag inte jobbar för Djurgården längre kan jag prata fritt, säger han till SportExpressen.

Han var slagskämpen som alla svenskar älskade att se köra över folk på isen i Nordamerika. Douglas Murray kommer alltid vara ihågkommen för sin tuffa spelstil och att han aldrig vek ned sig i hockeymatcher.

Murrays karriär

Det stora genombrottet i NHL kom säsongen 2005/06 med San Jose Sharks. Det var inte många svenskar som hade koll på honom då han lämnat landet för att spela juniorhockey i USA redan som 17-åring.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Douglas Murray, SHL
140917 Douglas Murray under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Leksand den 17 september 2014 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86817

Murray gjorde sammanlagt nio säsonger och 518 matcher i världens bästa hockeyliga NHL, samt en säsong i HockeyAllsvenskan med Djurgården under en lockout-säsong innan karriären tog slut 2015. Efter spelarkarriären har hockeyprofilen hittat kärleken i golfikonen Jesper Parneviks dotter Penny Parnevik och i dag är de gifta och har barn.

LÄS MER: När Douglas Murray visade total respektlöshet på isen – och bjöd ”Big Buff” på karriärens största flygtur

Douglas nya jobb

43-åringen har också behållit en fot kvar i hockeyvärlden. Just nu håller han på med ett projekt ihop med förre NHL-spelaren Alexander Steen för att hjälpa andra hockeyspelare efter att karriären tagit slut.
– Jag vet många gamla NHL-spelare som får ett mörker efter karriären, de får problem med alkohol, droger eller finansiella problem. Det är lätt att höja levnadsstandarden när man blir proffs och det är sedan enkelt att hamna i psykisk ohälsa. Jag och Alexander vill bygga upp en organisation för de europeiska länderna som stöttar NHL-spelare efter karriären. Det är fantastiskt att spela i NHL och det ger så många möjligheter i livet, men när mattan dras undan vet många inte var de ska ta vägen, säger Murray i en lång intervju med SportExpressen.
– En ”vanlig” människa går igenom vägkorsningar hela livet. Vilket gymnasium man ska gå, vilket universitet och så vidare. För oss hockeyspelare är bron självklar, det är hockey hela vägen. Vi har då inte upplevt något tydligt välval förrän vi avslutar karriären och då kan man också hamna i fritt fall. Därför vill vi bygga upp något som gör att vi kan ge NHL-spelare bästa hjälpen efter karriären med stöd och rådgivning.

Douglas Murray jobbade även för favoritlaget Djurgården under den gångna säsongen i en roll som key account manager på företagssidan. Det blev dock ytterligare en kort sejour för honom i klubben.
– Jag valde att säga upp mig nu för att satsa på annat, men jag vet inte om sista kapitlet med Djurgården är skrivet. Jag kommer alltid vara tillgänglig för att hjälpa klubben så vi får se vad som händer i framtiden, men just nu har jag ingen professionell koppling till Djurgården mer än att jag alltid vill deras absolut bästa, säger han i intervjun.

LÄS MER: När Douglas Murray bjöd på superstraffen som hade gjort Datsyuk avundsjuk

Kritik mot SHL

Djurgården var också bara en match ifrån att studsa tillbaka till SHL igen efter uttåget ur högstaserien förra året. Men Murray blev precis lika knäckt som alla andra djurgårdare när Modo vann den sjunde och sista finalmatchen för att ta steget upp till hockeyns finrum igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Växjö, SHL
230424 Växjös spelare jublar med pokalen efter final fem i SHL mellan Växjö och Skellefteå den 24 april 2023 i Växjö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0559

När hockeyprofilen nu har samlat tankarna så riktar han tydlig kritik mot svensk hockey och vill förändra SHL radikalt.
– Nu när jag inte jobbar för Djurgården längre kan jag också prata mer fritt. Ska jag vara ärlig gillar jag inte det svenska systemet där man åker ur om man gör en dålig säsong. Att skicka lag upp och ner… Det skapar ingen stabilitet. Jag tycker i stället att man ska utöka SHL och precis som i NHL får lag som inte gör det tillräckligt bra över tid åka ur, säger Murray till kvällstidningen och fortsätter sitt resonemang:
– Jag vill att det ska handla mer om en säsong. Titta på klubbar som Djurgården, Brynäs och kanske även Björklöven. De har en historik och en supporterskara som hör hemma i SHL. Systemet vi har nu är skapat för så otroligt längesen. Det är likadant med vapenlagen i USA från 1700-talet, det är idioti att den fortsätter existera där. 

Vad tycker du om Douglas Murrays förslag? Dela artikeln och säg din åsikt!