Den gången Holmström krockade med Lidas bredvid sig – och ändå fick varenda Detroit-supporter att jubla

Den gången Holmström krockade med Lidas bredvid sig – och ändå fick varenda Detroit-supporter att jubla

Nicklas Lidström är en av Detroits största.
Det insåg verkligen Tomas Holmström – som skyddade den svenske backen till och med i de allra värsta situationerna.

Nicklas Lidström är en av svensk hockeys allra största någonsin, och räknas av många som en av de bästa backarna som spelat i NHL. ”Lidas” hade en sagolik karriär i Nordamerika och Detroit Red Wings, där han fortfarande är en av de mest framstående ikonerna i den anrika historien.

Otroliga statistiken

Och det är lätt att förstå varför, då svensken var laget trogen från 1991 fram till 2012, och då han dessutom var kapten under sex raka säsonger. Totalt blev det makalösa 1 564 matcher i Red Wings, där han från sin backposition dessutom svarade för 1 142 poäng – och han fick dessutom lyfta Stanley Cup-pokalen hela fyra gånger.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 55396

Lidström var extremt uppskattad bland supportrar, ledare och lagkamrater. Och under alla åren i klubben så hann Lidas med att spela med en hel del svenskar, däribland Tomas Holmström.

Orden efter krocken

Och det råder inga tvivel om att ”Homer”, som forwarden kallades i Nordamerika, verkligen förstod hur viktig Lidström faktiskt var för sitt lag. För något år sedan avslöjade dåvarande tränaren Mike Babcock om den gången som svenskduon var med om en olycka – och Holmström prioriterade… inte sig själv.

– Det är en av mina bästa historier om de. De kom sent till en match en gång, och Tomas kom springandes in på mitt kontor, och skrek: ”Vi var med om en olycka, men var inte orolig! När jag visste att vi skulle bli träffade så kastade jag mig framför ’Nick’. Han blev aldrig träffad!”, säger Babcock och skrattar.

Thomas Holmström, Detroit Red Wings
031126 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings: Tomas Holmström. © Bildbyrån – 27204 D

Nicklas Lidström och Tomas Holmström blev goda vänner utanför isen – men var alltid full av beundran för insatserna på den. Men de har även skämtat med varandra om att till exempel råna varandra på mål…

Ibland såg man att pucken var på väg in i nedre hörnet men så helt plötsligt kom hans ben från ingenstans. Men han visste det också. Han visste det direkt när han såg mig skaka på huvudet uppe vid blålinjen. Då var han i trubbel, har Lidström själv sagt.

LÄS MER: Stenhårda utspelet om svenske NHL-stjärnan: ”Han måste begravas där”

Få våra nyhetsbrev!