Bryter nu tystnaden om jättekrisen i HV71 – ikonens öppenhjärtiga bekännelse: "Folk måste få veta..."

Bryter nu tystnaden om jättekrisen i HV71 – ikonens öppenhjärtiga bekännelse: ”Folk måste få veta…”

HV71 är i en kris och sparkade i dagarna båda sina tränare.
Nu öppnar klubbikonen Fredrik Stillman upp om sin stora oro.
–  Nu känner jag att folk måste få veta vad som händer i HV, säger han till Jnytt.

Tröjnumret 14 hänger i taket Husqvarna Garden och han har vunnit fyra SM-guld med HV71 som spelare, tränare och sportchef. Men i måndags fick klubbikonen Fredrik Stillman sparken från klubben i hans hjärta.

Lämna HV71

Tillsammans med huvudtränaren Tommy Samuelsson fick assisterande tränaren Stillman lämna klubben med omedelbar verkan efter ett styrelsebeslut. Istället tog klubbdirektören Johan Lindbom över uppdraget som huvudtränare för att få HV att lyfta i tabellen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Fredrik Stillman, HV71, SHL
211210 HV71:s assisterande tränare Fredrik Stillman under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan HV71 och Modo den 10 december 2021 i Jönköping. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0283

Det började inte alls bra när HV71 förlorade första matchen med ny tränare på tisdagen med 1-3 hemma mot Timrå. Därmed är man fortsatt näst sist i SHL-tabellen med 40 poäng på 39 matcher.

LÄS MER: Bomben: Stjärnan bryter kontraktet och återvänder till Sverige – här är avgörande beskedet om Leksand

”Jag höll käft”

Nu bryter Stillman tystnaden efter att ha fått kicken och avslöjar roten till de stora problemen i HV71. Där en av anledningarna är att klubben bytt tränare åtta gånger senaste nio säsongerna.
– Grejen är att 2021 ringer Anders Wilander (ordförande i HV71) mig och vill att jag ska komma hem och styra upp HV71. Det är där det börjar och det är det som gnager i mig. Där och då var jag den viktigaste personen i hela världen för HV71 eftersom jag hade ett så stort HV-hjärta. Jag nappade på det. Jag svalde förtreten från 2015, något som jag inte ville prata om då och därför höll jag käft. Men nu känner jag att folk måste få veta vad som händer i HV. Det är något som inte står rätt till, det är min uppfattning, säger klubbprofilen i en intervju med JNytt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

HV71, SHL
230131 HV71s André Petersson innan ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Timrå den 31 januari 2023 i Jönköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0341

Stillman riktar stark kritik mot HV och menar att klubben inte har någon tydlig bild över dess egen identitet.
– Förra året var vi (Samuelsson och Stillman) kungar på våren (när duon förde HV71 tillbaka till SHL) och fram i augusti, september kände vi att vi var på rätt väg och sedan går det ett halvår och så får vi inte vara kvar längre. Då kom jag fram till att det finns ingen övertygelse, eller det finns ingen fundamental tro eller uthållighet i HV. Man säger att man vill göra rätt men när man stöter på problem så kan man inte identifiera dem utan man skjuter från höften och så blir det de här klyschiga sakerna som att sparka tränare, säger han i intervjun.
– Jag fattar hur det är i den här branschen. Jag vill inte framstå som bitter och jag sitter inte här och gråter, det är inte det. Men någon gång måste det bli rätt nu. Jag trodde på riktigt att det var nu vi skulle bygga HV71 igen, komma fram till att det här är HV, det här står vi för. Jag trodde på det nu när jag kom hem den här vändan, att vi skulle få chans att implementera det. Att man håller ihop och är stark i motgång och att man är det över tid.

LÄS MER: Stig Salmings hjärtskärande bekännelse – efter hårda kritiken mot Börje Salmings hyllning: ”Jag blir ledsen”

Det gör ont i Fredrik Stillman att han tvingas lämna klubben på det här sättet. Att han inte får hjälpa till och kämpa för HV71 genom att vända den dystra trenden.
– Jag hade ju tänkt att ta det här i mål på ett bra sätt även om jag visste att det kanske skulle gå hela vägen till kval. Det känns fruktansvärt att inte få vara med längre. Jag har mitt HV-hjärta och så mycket mer att ge men nu blir vi bara utkastade och får ingen förklaring till det mer än att vi ska byta tränare, säger han till lokaltidningen.

Vad tycker du om krisen i HV71? Dela artikeln och säg din åsikt!