Börje Salmings stora sorg – NHL-legendaren och förre lagkamraten död: ”Så jävla fin kille”

Toronto Maple Leafs-ikonen Brian Glennie har gått bort.
Börje Salming sörjer sin förre lagkamrat som blev 73 år gammal.
– Han var en så jävla fin kille, säger svensken till Sportbladet.

När Börje Salming kom till Toronto Maple Leafs 1973 blev en av hans nya lagkamrater backen Brian Glennie. Kanadensaren var redan varm i kläderna och skulle just inleda sin femte säsong i Maple Leafs.

En av Torontos stora

Glennie la konkurrensen åt sidan och gick in i en mentorsroll och tog hand om den unge svensken.
– Han var fantastisk snäll och tog hand om mig på allra bästa sätt. Jag kunde inte så mycket engelska, men Brian såg till att jag kom in i gruppen på ett bra sätt, berättar Salming för Sportbladet.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
Ishockey, NHL: Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © 10

Det blev över 500 NHL-matcher och över 100 poäng för Glennie i Maple Leafs-tröjan. För det blev legendaren även invald som en av NHL-klubbens 100 mest framstående spelare genom tiderna.

NHL-legendaren död

Men på fredag morgon somnade Brian Glennie in. Han blev 73 år gammal och Börje Salming är i sorg för sin förre lagkamrat.
– Senast jag träffade honom var för något år sedan då vi spelade en utomhusmatch. Då var han lite krasslig, gick runt med käpp och grejer. Men han var glad, vi pratade mycket och hade jättetrevligt tillsammans. Sen hörde jag hörde jag häromdagen att han inte mådde så bra, men jag hann inte tänkta mer än ”vad fan är det som händer nu?”. Sen fick jag höra i dag att han gått bort…, säger svensken till kvällstidningen.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Salming kommer verkligen att sakna Glennie.
– Han var en så jävla fin kille. En grymt bra back, riktigt tuff. Han gjorde några ruggiga tacklingar på blålinjen. Det bara small till. Det är alltid tråkigt när man förlorar gamla vänner. Samtidigt får man acceptera att man börjar komma upp i åldern när sånt här händer, säger Salming.

Det här är andra gången på kort tid som en av Salmings gamla vänner från Toronto går bort. För några månader sedan tvingades han även ta farväl av förre general managern Jim Gregory.

LÄS MER: Uppgifter: Nobbade Brynäs – nu tar jagade succétränaren över SHL-rivalen istället!