Börje Salmings jätteilska – mot NHL-tränarnas skräckvälden: ”Hur kan man vara så jävla dum i huvudet?”

Flera svenskar har öppnat upp om NHL-tränarnas skräckvälden.
Nu kliver en av de största svenska NHL-legendarerna fram och är rejält arg.
– Det är jävligt tragiskt, fruktansvärt, säger Börje Salming till SportExpressen.

Toronto Maple Leafs har sparkat Mike Babcock, Bill Peters har fått lämna Calgary Flames och Marc Crawford har blivit avstängd av Chicago Blackhawks. Det blåser rejält om flera erfarna NHL-tränare just nu.

Franzéns mardröm

I går öppnade förre Detroit Red Wings-spelaren Johan Franzén upp om mardrömstiden med Babcock som tränare. Svensken beskriver NHL-tränaren som ”den värsta person jag träffat, han är en fruktansvärd människa”.

Johan Franzén
140117 Johan Franzén under en träning med NHL-laget Detroit Red Wings den 17 januari 2014 i Detroit. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86696

Sedan dess har flera andra svenska NHL-spelare öppnat upp om tränarnas skräckvälden i världens bästa hockeyliga. Nu kliver även Sveriges största NHL-legendar fram för att öppet visa sitt stora missnöje.

Börje Salmings ilska

Börje Salming är både förvånad och arg över de senaste veckornas avslöjanden.
– Det är lite både och. På ett sätt är jag väldigt överraskad. Hur kan man vara så jävla dum i huvudet 2019? På min tid var det mycket som var fel, men man tycker att folk borde ha lärt sig vid det här laget. Man kan inte förstöra grabbarna på det där viset, det är fruktansvärt, säger Salming till SportExpressen.

Börje Salming
170924 Börje Salming efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Hammarby den 24 september 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

68-åringen är en av de största någonsin i Toronto Maple Leafs och står även som staty utanför hemmaarenan. Den klubben som Babcock basat över med skräckmetoder senaste åren.
– Jag har träffat Babcock någon gång och han var jättetrevlig mot mig. Men nu hör man ju från många håll att han är… ja, vad ska man säga? När man läser om Johan (Franzén) låter det ju som att Babcock har förstört honom, säger Salming till kvällstidningen.

Börje Salming har läst Franzéns ord och blir väldigt illa berörd av berättelsen.
– Det är jävligt tragiskt att folk kan vara så där. Johan är en väldigt fin kille och säger han något så är det sanningen. Jag står bakom honom till hundra procent. Det är ofattbart att en människa kan ha varit så taskig mot honom, en sån snäll kille och utpräglad lagspelare. För jävligt. Jag förstår det inte, säger legendaren.

LÄS MER: Ovechkins stora kärleksförklaring till radarpartnern Bäckis: ”Han ville men jag sa nej…”