Bomben i SHL: Tränarprofilen fick sparken och är nu klar för ligarivalen Färjestad – ersätter klubbikonen i båset

Färjestad misslyckades i årets SM-slutspel.
Nu agerar man omedelbart och plockar in ny tränare.
I dag kom bomben att Johan Hedberg är klar för FBK.

Många hade höga förväntningar på Färjestad inför årets SM-slutspel. De pekades ut som den stora guldfavoriten efter att ha vunnit grundserien i SHL överlägset.

Färjestad agerar

Det blev en klar 0-4-förlust mot Rögle redan i kvartsfinalen och efteråt har den interna kritiken haglat. Sportchefen Rickard Wallin agerade direkt och klubbikonen Pelle Prestberg, assisterande tränare, fick lämna klubben i hans hjärta.

Anders Hedberg, SHL
240113 Örebros tränare Johan Hedberg under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Malmö Redhawks den 13 januari 2024 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119 / JB0171

Nu står det klart att ersättaren blir ett välkänt namn. Den 14 januari fick Johan Hedberg sparken från Örebro efter en minst sagt problematisk tid och har sedan dess varit klubblös.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bomben i SHL

I dag kom beskedet som en bomb att 51-åringen flyttar till ligarivalen Färjestad och kliver in i båset som ny assisterade tränare till huvudtränaren Tomas Mitell.
– Jag gillade jättemycket vad Johan gjorde med Mora och det sättet de spelar med puck. Jag tycker att, på de undersökningarna som vi har gjort och i samtal med Johan, att han verkar ha en skön balans mellan att kunna både ha en bra kommunikation med sina kollegor och spelare men även veta när det är allvar och sätta gränserna på det sättet. Johan har dessutom en otrolig erfarenhet både som spelare och tränare från både NHL och landslag och hela den biten. Så det är en erfaren hockeymänniska som jag ser fram emot att få jobba tillsammans med, säger sportchefen Wallin i ett pressmeddelande.

Hedberg är rejält taggad på sitt nya uppdrag och att få komma till en storklubb inom svensk hockey. Han har skrivit ett kontrakt som gäller över ett år.
– Jag tycker att när det här dök upp som ett alternativ så var det det alternativ som har känts roligast. En förening, en anrik förening som har gjort det väldigt bra under lång tid. Det finns skickliga ledare som jag ser fram emot att få arbeta med och lära mig av och utveckla mig själv. Förhoppningsvis också hjälpa till att utveckla ledare och spelare i Färjestad, säger han i sin första intervju på klubbens officiella webbplats.

LÄS MER: Brynäs dumpar klubbikonen inför återkomsten till SHL – publikfavorit får inte följa med upp: ”Jag är arbetssökande nu”

Den förre NHL-målvakten ser heller inga större problem med att byta ned sig från huvudtränare till en assisterande roll i FBK-båset.
– Jag ser det nog inte riktigt så. Klart att det är så om man tittar på pappret, men ibland är ett steg tillbaka två steg framåt. Det ska bli kul att ta mig an en uppgift som jag inte har haft papper förut, men som jag gjort mycket av både i Mora och även i San Jose vilket är den offensiva biten med forwards. Så jag ser enbart positivt på det och ser fram emot att få lära mig av andra duktiga ledare. Se hur Thomas arbetar, båda Thomas blir det ju, och även med Masken. Jag går in med väldigt öppna sinnen och är väldigt nyfiken, säger Hedberg.

Vad tycker du om den här tränarövergången? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev