Bianca Salmings hjärtskärande besked om pappa Börje Salmings sista tid i livet: ”Om jag ska vara helt ärlig”

Börje Salming lämnade ett stort tomrum efter sig.
Nu erkänner dottern Bianca Salming hur tuff den sista tiden var.
– För oss som familj som åkte runt på alla resor och galor så var det mest hemskt, berättar hon i ”Morgonpasset i P3”.

24 november 2022 blev en mörk dag för svensk idrott. Börje Salming somnade in efter ha kämpat mot den hemska nervsjukdomen ALS och lämnade ett tomrum efter sig.

Börjes sista vilja

Han blev 71 år gammal och var en av svensk hockeys absoluta största profiler på isen och en sann förebild vid sidan av. Hyllningarna strömmade in under flera veckors tid och alla ville berätta sin historia om hur Salming berört deras liv genom åren.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, Börje Salming
221117 Pia, Bianca och Anders Salming med Börje Salming som tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Börje Salmings sista vilja i livet var att få ta farväl av sina älskade hockeyvänner och supportrar och samlade kraft för en sista hyllningsturné. Först reste han till Kanada med familjen och hyllades två dagar på raken av Toronto Maple Leafs och NHL.

LÄS MER: Bianca Salmings starka och vackra bekännelse om sin pappa Börje: ”Hade mycket problem när vi var yngre”

Bianca erkänner

Sedan fick svenske legendaren stående ovationer flera gånger om under en minnesvärd kväll i Avicii arena när svensk hockeys allra bästa skulle hyllas i ”Tidernas hockeygala”. För Börje betydde det allt, för svenska folket blev det oerhört känslosamma scener men för närmaste familjen var det oerhört tufft.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott
220817 Bianca Salming of Sweden competes in women’s heptathlon shot put during day 7 of the European Championships on August 17, 2022 in Munich. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / VG0336

Dottern Bianca Salming gästar radioprogrammet ”Morgonpasset i P3” och berättar öppet och ärligt om hur det var den sista tiden med pappa Börje.
– För mig är det helt sjukt att vi faktiskt hann med allt. Det känns overkligt i efterhand. Om jag ska vara helt ärlig så gjorde vi allt för att pappa ville det, han skrev ned det i sitt block att det här var det enda han ville göra. Men för oss som familj som åkte runt på alla resor och galor så var det mest hemskt, för allt runt omkring var bara jobbigt, berättar hon i intervjun.

LÄS MER: När Börje Salming sköt sönder en idrottshall – och sa förlåt med beundransvärd gest: ”Börje skämdes nog”

”Inte en familj”

24-åriga friidrottaren erkänner att även om familjen var samlad ända in i slutet så var det svårt att känna en gemenskap i det hela.
– Vi var typ inte en familj utan mer ett läkarteam som såg till att allt funkade. Vi är glada att vi gjorde allting, men det var inte så att man njöt av det. Jag är mest bara glad för hans skull att vi gjorde det, säger Bianca i radioprogrammet.

Börje Salming har satt ett oerhört stort avtryck hos Bianca Salming och varit en betydelsefull förebild för henne. Framförallt har den bilden förstärkts efter hans bortgång och hon fått ta del av allt det vackra och kärleksfulla som andra sagt om honom.
– Pappa är en stor förebild, framförallt så som han var. Och det har blivit ännu mer nu när jag fått höra från andra människor hur de har upplevt honom, så vill jag bli ihågkommen. Jag tycker jag är lik honom, men han var så snäll och jag kan vara mer hård och kall, säger hon i Morgonpasset.

LÄS MER: Bianca Salmings underbara kärleksbesked – efter pappa Börje Salmings bortgång: ”Jag passar på att…”