Bianca Salmings starka och vackra bekännelse om sin pappa Börje: ”Hade mycket problem när vi var yngre”

Bianca Salming sörjer sin bortgångne pappa Börje Salming.
Nu kommer hon med en stark bekännelse om sin kära far.
– Han hade mycket problem när vi var yngre, erkänner hon i ”Morgonpasset i P3”.

Den 24 november somnade Börje Salming in efter att ha kämpat mot nervsjukdomen ALS en längre tid. Svensk hockey förlorade en av de allra största och mest älskade spelarna genom tiderna och hyllningar strömmade in.

Börjes sista tid

Men den närmaste familjen förlorade det allra största i form av make, pappa och bror. Familjen Salming var med Börje in i det sista gjorde sitt yttersta för att hjälpa ikonen under hans sista tid i livet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, Börje Salming
STOCKHOLM 20180119 Börje Salming med dottern Bianca Salming kommer till Ellegalan 2018 på Grand Hotel under fredagen. Foto Christine Olsson / TT kod 10430

Efter hans bortgång har hockey-Sverige förenats i sorgen och överöst familjemedlemmarna med vackert stöd och beundransvärd kärlek. Dottern Bianca Salming, som ärvt pappans idrottsgen och blivit friidrottare, öppnar nu upp om stora kärlek som hon mött under sörjandet.

LÄS MER: Bianca Salmings underbara kärleksbesked – efter pappa Börje Salmings bortgång: ”Jag passar på att…”

Bianca erkänner

Där många svenskar hört av sig för att berätta om hur Börje Salming berört deras liv.
– Jag har alltid tänkt att min pappa varit älskad av många och har aldrig hört någon säga något illa om honom. Men det blev ännu tydligare nu i efterhand att han blev hyllad mest för det, hur han var som människa mer än hans prestation. Först blir man stolt men sedan tänker man: ”Vad har du gjort!?”. För det är sån kärlek, till och med dom som inte är idrottsintresserade har något gott att säga. Jag ser det bara som en stor förebild och så där vill man bli ihågkommen, berättar Bianca när hon gästar radioprogrammet ”Morgonpasset i P3”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott
MÜNCHEN 2022-08-16 Bianca Salming vid en presskonferens inför friidrotts-EM i München, Tyskland. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD **

Börje Salming behandlade verkligen alla människor likadant, avsett vad du hette eller vad du jobbade med. En fin lärdom som gått i arv till hans barn.
– Det har väl bara varit självklart för oss som vuxit upp med honom. Och det har varit en sådan förmån för oss, för att så här ska man vara och han var det mot alla människor. Jag och min bror har blivit så också, att man inte beter sig annorlunda mot någon, det spelar ingen roll vem man pratar med, säger dottern Bianca i intervjun.
– Jag har pratat mycket med min familj och han hade alltid det här i sig. Det kom naturligt och var inte påklistrat, utan det var bara så han var. Det var bara självklart för honom.

LÄS MER: Här är alla legendarer som ska spela i Börje Salmings hyllningsmatch – Foppa, Lidas och Sudden återförenas

Men Börjes genomsnälla personlighet kunde även sätta honom i klistret. Bianca Salming minns från hennes uppväxt hur pappan ville vara alla till lags och att det kunde bli frustrerande.
– Han hade mycket problem när vi var yngre med att säga nej till saker. Han kunde inte tacka nej utan sa ja till allt och var därför stressad för att han hade mycket att göra. Han var också alltid konflikträdd hemma, för att han ville bara alla väl. Och det blev fel ibland, bara för att han var för snäll. Jag kunde känna ibland: ”Stå upp för mig!”, erkänner hon i radioprogrammet.