Bianca Salming avslöjar pappa Börjes sista gåva till henne – vackra gesten: ”Det var inget för honom”

Börje Salming lämnade ett stort tomrum efter sig.
Men dottern Bianca Salming fick något som hon för alltid kommer att spara.
– Jag har inte gått tillbaka och kollat på det än, säger hon i SVT-programmet ”Bergfeldt”.

Förra sommaren kom beskedet som drabbade hela hockey-Sverige och ända bort till Toronto i Kanada. Hockeyikonen Börje Salming, en av de tuffaste spelarna genom tiderna, hade drabbats av allvarliga nervsjukdomen ALS.

Börjes hyllning

Sjukdomen tog sedan över väldigt snabbt och 71-åringen blev drastiskt svagare. Salmings sista vilja var att få ta farväl på sitt sätt av alla hockeyälskare som följt honom genom åren.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, Börje Salming
STOCKHOLM 201810011 Börje Salming med dottern Bianca Salming anländer till torsdagens återinvigning av Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Först flög han och närmaste familjen till Toronto för att hyllas av sin förra NHL-klubb Maple Leafs. Sedan väntade även stående ovationer och enorma hyllningar under ”Tidernas hockeygala” där Salming fick ta emot flera priser.

LÄS MER: Bianca Salmings privata avslöjande inifrån – som bekräftar det alla redan anat: ”Det är ganska galet”

Biancas gåva

Den 24 november kom dagen som Börje Salming somnade in.
– När vi fick beskedet i somras tänkte man att det kan ta många år, säger dottern Bianca Salming som gästade SVT-programmet ”Bergfeldt” i helgen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott
220818 Bianca Salming of Sweden after women’s heptathlon 800 meter during day 8 of the European Championships on August 18, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0337

Bianca var med sin far under hela den tuffa hösten och ända in i det sista. När pappa Börje förlorade talförmågan fick de tillsammans hitta nya sätt att kommunicera.
– När det kom till den gränsen att man inte kan prata längre fick han en iPad han kunde skriva på. Men det var inget för honom. Vi satt och skrev i ett block till varandra, berättar 24-åringen i talkshowen.

Kollegieblocket med alla handskrivna ord från Börje Salming blev pappans sista gåva till dottern. Sidorna där de kommunicerade under flera månader har nu blivit ett kärt minne för Bianca Salming och ett sätt att för alltid spara en del av sin bortgångne pappa.
– Det han skulle sagt i ord skrev han i text. Jag har inte gått tillbaka och kollat på dem än. Jag vet att de är sparade, erkänner hon i SVT-programmet.

LÄS MER: Bianca Salmings hjärtskärande besked om pappa Börje Salmings sista tid i livet: ”Om jag ska vara helt ärlig”