Bengt-Åke Gustafsson avslöjar sitt bästa minne med Pekka Lindmark – och Kungen: ”Trodde någon drev med honom”

Bengt-Åke Gustafsson och Peter Lindmark var båda med och tog VM-guld 1987.
Då minns den förstnämnde att ”Pekka” fick ett oväntat samtal.
– Han trodde det var någon som drev med honom, säger ”Bengan” till Sportbibeln.

Peter Lindmark, a.k.a Pekka Lindmark, är en av de mest meriterade svenska hockeymålvakter genom tiderna. Han blev en mycket folkkär profil tack vare sin storslagna förmåga att rädda puckar, men också på grund av sin utsvängda och härliga personlighet, både på och utanför isen.

Pekkas karriär

Född och uppvuxen i Kiruna inledde Pekka sin hockeykarriär i Kiruna AIF. Men då hans kompisar spelade i IFK Kiruna flyttade han som tonåring till det rivaliserande laget. Som 22-åring gick han vidare till Timrå, där Pekka förblev i fem säsonger innan det bar av till Färjestad. I Karlstad blev det två SM-guld, 1986 och 1988.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Pekka Lindmark, hockey
010925 Ishockey, Elitserien: Peter Lindmark (Peter Pekka Lindmark), målvaktstränare Luleå. © Bildbyrån – 40643

Efter fyra år i Färjestad flyttade Pekka till Malmö Redhawks (då Malmö IF) som storsatsade med målet att ta sig upp till Elitserien. Något klubben lyckades med, och de vann dessutom två SM-guld under Lindmarks nio år i klubben, 1992 och 1994. Malmö vann också EM för klubblag 1992.

LÄS MER: Bengt-Åke Gustafsson avslöjar vem som egentligen är bäst av Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström: ”Jag måste välja”

Bengans bästa minne

Pekka gjorde 174 landskamper för Tre Kronor, och tog två VM-guld, 1987 och 1991. Det blev också tre VM-silver (1981, 1986 och 1990). Den tidigare målvakten belönades med Guldhjälmen 1987 och blev utsedd till världens bästa målvakt 1981 och 1986.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Pekka Lindmark, Bengt-Åke Bengan Gustafsson, hockey Tre Kronor
901111 Ishockey, Deutschland Cup. Frankfurt: Peter Lindmark, målvakt och Bengt-Åke Gustafsson, Sverige efter segern mot Tjeckoslovakien. Foto: BILDBYRÅN / 14540

Bengt-Åke Gustafsson spelade i landslaget samtidigt som Pekka Lindmark i flera år. Bland annat när de tog VM-guldet 1987. Då minns Bengan att Pekka fick ett minst sagt viktigt samtal.
– Han fick ett telefonsamtal från Kungen. Pekka trodde det var någon som drev med honom, han fattade inte någonting, säger Bengt-Åke till Sportbibeln och fortsätter:
– Låg i sängen och sov och telefonen ringer. Han svarar och så är det Kungen på andra sidan som vill gratulera. Det var ju, det var lite stort. Det var en rolig sekvens.

LÄS MER: Pekka Lindmark avslöjar sanningen om stora skrönan att han hatar att träna – erkänner nu 40 år senare