Alla säger samma sak om uppmärksammade bilderna på Joel Lundqvist och domaren(!) – här är sanningen

Det är bilderna som hela hockey-Sverige pratar om.
Får verkligen Joel Lundqvist hjälp av domaren här?
Nu kommer förklaringen till de omtalade bilderna på Frölunda-ikonen.

Luleå besegrade Frölunda efter heldramatisk straffläggning på tisdagskvällen och gick till den åtråvärda CHL-finalen. Men det är vad som hände mellan Frölunda-kaptenen Joel Lundqvist och assisterande domaren Gustav Jonsson som hela hockey-Sverige pratar om efter matchen.

Joel & domaren

Lundqvist skulle teka mot Luleås Juhani Tyrväinen vid ställningen 3-3 i CHL-semifinalen. Då Jonsson bar en mikrofon kunde alla höra vad han sa till Lundqvist i samband med tekningen.
– Vänta nu Joel, så får du sätta ned. Det är mycket lättare. Han kommer gå mot puck. Han sätter ned och går mot, han har gjort så hela tiden, säger domaren på svenska i det uppmärksammade klippet som publicerats på Twitter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Joel Lundqvist, Frölunda
230117 Frölundas Joel Lundqvist deppar efter ishockeymatchen i CHL mellan Luleå och Frölunda den 17 januari 2023 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0141

Videon, som du kan se här nedanför, har sedan dess blivit rejält omdebatterad i hockey-Sverige där de flesta säger samma sak. Nämligen att ”Joel Lundqvist bestämmer i svensk hockey” och att han får hjälp av domaren vid tekningen.
”Joel bestämmer i SHL. Det är sen gammalt. Så även i CHL såklart.. Här får han coachning av linjemannen (som måste glömt att han är uppmickad) i samband med tekning. Mår fan illa”, skriver Luleåsupportern som lagt ut klippet på Twitter.

LÄS MER: Frölundas fräcka värvningskupp – vill snuva ligakonkurrenten på hemvändande stjärnans signatur

Förklaringen

Domaren Gustav Jonsson ger själv sin förklaring på hela situationen med Joel Lundqvist och tekningen, se videon här nedanför. Han erkänner att orden är ett svar på Lundqvists klagomål och att han försvarar Tyrväinens tekningssätt.
– Just orden i sig, om man plockar ut dem låter de konstigt. Men jag förklarar att Juhani tidigare har gjort korrekta tek (läs. tekningar). Och jag tror inte att Joel behöver några råd, säger assisterande domaren i ett uttalande till Sportbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Joel Lundqvist, Frölunda
Joel Lundqvist, Frölunda, pratar med domaren under matchen mot Luleå i CHL. FOTO: Twitter

Anledningen till att han just pratar svenska med Lundqvist och engelska med Tyrväinen, som förstår svenska, har också blivit en jättesnackis. Och där finns en enkel förklaring.
– I CHL ska allt vara på engelska, men jag försökte förklara en knaggligare grej på svenska först för att jag inte är fullständigt briljant på engelska, säger Jonsson i intervjun.

LÄS MER: När Joel Lundqvist blev grundlurad inför nedsläpp – och hånad inför fullsatta läktare: ”Så jävla skönt!”

Även Joel Lundqvist har uttalat sig om det hela, som blivit väldigt uppförstorat i sociala medier efter matchen.
”Jag hade en diskussion innan tekning med domaren angående låsning av klubban. Han förklarar bara att Tyrväinen inte gör något fel. Det är ju mot puck vi ska gå, precis som domaren säger. I övrigt är det så de kommunicerar hur vi ska stå och teka”, skriver han i ett sms till kvällstidningen.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon: