22-årige svenskens fantastiska NHL-debut i natt – blev stor matchhjälte och överlistade idolen: ”Starstrucked”

Första NHL-starten.
Då blev Filip Gustavsson, 22, stor matchhjälte.
– Det betyder allt för mig, säger han efteråt.

Filip Gustavsson är inte ett helt okänt namn i Sverige, men det är ändå rättvist att säga att han flugit lite under radarn. 2015 så slog han rekordet som den yngste målvakten i SHL, ett rekord han hade fram till den här säsongen, då en annan Luleå-keeper tog över det, i form av Jesper Wallstedt.

Makalösa debuten

Gustavsson valde dock för fyra år sedan att ta steget över till Nordamerika, och sedan dess har det varit en lång väntan på spel i NHL. Och det har varit långt ifrån självklart att storlöftet ska få chansen i Ottawa Senators, då han står långt ner i hackordningen. I början av säsongen var han utlånad till Södertälje i Hockeyallsvenskan, men senast, mot Vancouver Canucks, fick Gustavsson plötsligt chansen att hoppa in efter att Senators första-, andra- och tredjemålvakt alla står på skadelistan.

201202 Södertäljes målvakt Filip Gustavsson deppar under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Södertälje och Modo den 2 december 2020 i Södertälje. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

I natt fick han även göra sin riktiga debut, då han startade matchen mot Calgary Flames – och det blev enorm succé. Gustavsson höll nollan i sina två första perioder, men släppte visserligen ett förbi sig fram till 1-1 i mitten av den tredje perioden. Ottawa Senators vann till sist matchen med 2-1, och svensken räddade hela 35 skott och blev således stor matchhjälte.

”Betyder allt”

Efteråt var han lyrisk över framgången, och höll inte tillbaka kring hur mycket det betydde för honom.

– Att få den här chansen betyder verkligen allt. Att få spela mot de bästa spelarna i världen gör allt slit värt det, med alla träningar och fyspass på somrarna, säger han.

Foto: Twitter

Att vinsten kom mot just Calgary Flames var även det stort för Filip Gustavsson, som inte säger rakt ut att Jacob Markström är hans idol, men det går lätt att tolka det så. Och han fick alltså vinna mot sin landsman i sitt första möte.

– Han har jag följt i flera år, ändå från JVM och i Tre Kronor, och i NHL. Det var så coolt att det var mot honom, och jag blev nästan lite starstrucked.

SE HIGHLIGHTS HÄR:

LÄS MER: När NHL-målvakten mirakelräddades efter bloddramat – syddes med 300(!) stygn: ”Kan jag spela i tredje?”

Få våra nyhetsbrev!