När NHL-målvakten mirakelräddades efter bloddramat – syddes med 300(!) stygn: ”Kan jag spela i tredje?”

I dag för 33 år sedan höll hela hockeyvärlden andan efter skräckolyckan på Buffalo Sabres-målvakten Clint Malarchuk.
Han fick halsen uppskuren av en skridsko och förlorade hela 1,5 liter blod.

Det är på dagen 33 år sedan den otäcka bilden spred skräck i hela NHL. Buffalo Sabres målvakt Clint Malarchuk fick sin halsven avskuren av en skridskoskena och blodet började strömma ned på isen.

Skräckolyckan

Under matchen mellan Sabres och St. Louis Blues krokade backen Uwe Krupp ihop med motståndaren Steve Tuttle. Den senares skridsko flög upp och skar målvakten rakt över halsen och försatte honom svävandes mellan liv och död.

Clint Malarchuk, NHL
Clint Malarchuk. FOTO: Youtube.

Den så oerhört fruktansvärda scenen, med blodet flytande på isen, fick elva åskådare att svimma på läktaren och flera spelare att kräkas. Och alla andra höll andan för vad som hade hänt med Malarchuk.

Räddade livet

Malarchuks liv räddades mirakulöst tack vare Jim Pizzutelli, en sjukgymnast som tjänstgjort som sjukvårdare på fältet under Vietnam-kriget. Han tog tag i burväktarens hals och klämde åt så att blodet slutade forsa.

Clint Malarchuk, NHL
Clint Malarchuk. FOTO: Twitter.

Det är en av de värsta skadorna om idrottsvärlden någonsin upplevt och på väg av isen bad han en materialare att ringa hans mamma och hälsa att han älskade henne.
”Allt jag ville var att åka av isen. Min mamma satt framför TV:n och tittade på matchen och jag ville inte att hon skulle behöva se mig dö”, har Malarchuk berättat.

Fick 300 stygn

Sen bad han om en präst. Därefter rullades Malarchuk in i ambulansen och han ska ha frågat läkarteamet följande: ”Kan ni fixa så att jag är tillbaka till tredje perioden?”

Clint Malarchuk förlorade sammanlagt 1,5 liter blod och fick sys med hela 300 stygn(!). Tio dagar senare var han tillbaka på isen igen.

Målvakten har efteråt berättat i sin självbiografi att situationen förföljt honom ända sedan dess. Det ledde till en djup depression och när det var som allra värst har han försökt ta sitt liv.
– Jag blev känd när jag fick min halspulsåder uppsnittad när jag spelade för Buffalo Sabres och nästan förblödde. När jag i tystnad försökte hantera effekterna av det ledde det mig till självmedicinering och senare självmordsförsök, har han själv berättat om den tuffa tiden.

Se videon:

LÄS MER: Sanningen bakom otroliga bilden när Daniel Alfredsson tar över puben i bar överkropp och ett pingisrack(!)

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!