16-årige supertalangen indragen i agentkrig: "Aldrig hänt något liknande"

16-årige supertalangen indragen i agentkrig: ”Aldrig hänt något liknande”

Rasmus Dahlin har slagit igenom fullständigt den här säsongen.
16-åringen är namnet på allas läppar och spås bli en framtida NHL-stjärna.
Men bakom kulisserna har ett smutsigt spel pågått kring supertalangens framtid, enligt SportExpressen.

Det går knappt att beskriva med ord den resa som Rasmus Dahlin har varit med om den här säsongen. Blott 16 år gammal har Frölundabacken överträffat alla förväntningar och varvat succé med drömmål.

Men vid sidan av JVM-debut, SHL-genombrott och jakt på SM-guld har det bubblat rejält under ytan för tonåringen som väntas gå som nummer 1 i NHL-draften 2018. För ett år sedan började allting när agenterna tog sig in i Dahlins tillvaro.

Agenturen Newport vann dragkampen om svenske supertalangen men sättet de gjorde det på har satt hela agentverksamheten i gungning. För att konkurrenterna, alltså fem av de största agenturerna inom svensk hockey, gick ihop och anmälde Newport till Disciplinkommittén.

I juni 2016 dömdes tre av Newports agenter till 25 000 kronor vardera i böter. SportExpressen har tagit del av domen och där slår Disciplinkommittén fast att agenturen brutit mot regeln om att ha använt en ungdomstränare från Frölunda i mötena med Rasmus Dahlin. Samme tränare var i en övergångsfas att bli agent hos Newport men enligt domen påverkade han 16-åringens beslut för mycket.

Newport anklagades även för att ha brutit mot regeln att man inte får kontakta en spelare innan 1 januari samma år som den fyller 16 år. Men på den punkten friades Newport. 10 månader senare kan SportExpressen rapportera att fallet med Dahlin förändrat vardagen för hockeyagenter i Sverige.

Besvikelsen är enorm.
– Vad Newport har visat är att de överhuvudtaget inte har några moraliska eller etiska värderingar att gå efter, säger en anonym agent till kvällstidningen.
– Något liknande har aldrig hänt. Aldrig tidigare har en agentur fått tre varningar och tre bötesbelopp utdömda. Så allvarligt var det här.

Hos Newport har man fortfarande väldigt svårt att förstå domen – och varför man blev dömda.
– Vi har ju inte gjort något som är fel. Så jag vet egentligen inte hur det kunde bli så här, hur vi kunde bli dömda. Men vi sa väl efteråt att: ”Vi skiter i det här, vi orkar inte bråka, vi har Rasmus Dahlin och that’s it”, säger Newport-agenten Erik Ryman till SportExpressen.

Men trots att Newport fälldes och Disciplinkommittén varnade samt bötfällde tre av agenterna har det lämnat en öppen spricka inom branschen. Där det inte handlar om pengarna – utom att alla ska följa reglerna.
– Det blev ett ganska lågt pris att betala för att få Sveriges största talang genom tiderna, konstaterar en anonym agent till tidningen efter domen på sammanlagt 75 000 kronor.

LÄS MER: Stora hyllningen till Rasmus Dahlin: Nu kan 16-åringen bli förste svensken sedan Mats Sundin.

https://youtu.be/_m7yA3cdjKQ