Tokmäktiga förslaget: Kräver nu en staty av guldhjälten Jim Gottfridsson efter makalösa EM-bragden

Tokmäktiga förslaget: Kräver nu en staty av guldhjälten Jim Gottfridsson efter makalösa EM-bragden

Jim Gottfridsson ledde Sverige till EM-guld förra månaden.
Nu har ett förslag inkommit om möjligheten att resa en staty av hjälten.

Sveriges handbollsherrar har stått för ett remarkabelt år. Först en silverplacering i VM förra vintern och för en månad tog Sverige den allra ädlaste valören i europamästerskapet.

Första på 20 år

Det var Sveriges fösta mästerskapsseger sedan ”Bengan Boys” stod för ordentliga framgångar runt åren vid milleniumskiftet, och tog fyra raka mästerskapsguld. Då var bland andra Magnus Wislander, Staffan Olsson och Stefan Lövgren de stora hjältarna. Den här gången kommer nog de flesta att tänka på Jim Gottfridsson när man blickar tillbaka på EM-guldet 2022.

220119 Jim Gottfridsson during a training session with Sweden during the 2022 EHF European Handball Championship on January 19, 2022 in Bratislava. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

29-åringen från Ystad, tillika Sveriges lagkapten, hade en makalös turneringen och blev framröstad till hela EM:s bästa spelare. Med sitt otroliga ledarskap var han också en viktig pusselbit för hela laget, och det visade sig inte minst i finalmatchen mot Spanien.

När det stod likaläge med bara några få sekunder kvar valde Sverige att ta en time-out. Kameran filmade den svenska truppen som samlat sig i en ring runt Jim Gottfridsson som stod för ett tal som kommer att gå till historien.

Mäktiga förslaget

Den svenske stjärnan gav tydliga direktiv till sina lagkamrater, vilket föll extremt väl ut när Sverige jagade segermålet och säkrade guldet. Jim Gottfridsson har hyllats till skyarna efter mästerskapet, men frågan är om inte den största tänkbara har kommit nu, knappt en månad efter den oförglömliga bragden.

Det damp ned ett mejl till kulturförvaltningen i Ystad om möjligheten att lyfta en staty av Jim Gottfridsson i sin hemstad.

220130 Jim Gottfridsson of Sweden after the EHF European Handball Championship final between Sweden and Spain on January 30, 2022 in Budapest. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

I mejlet, som P4 Kristianstad rapporterat om, har en stockholmare kommit med idén, och personen menar att Jim Gottfridsson har satt den lilla, sydliga svenska staden på världskartan.

Ystads kommun har ännu inte givit något besked om huruvida de kommer resa en staty av handbolls-hjälten eller inte. Det återstår att se.

LÄS MER: Jim Gottfridsson om klassiska timeout-snacket: ”Skit i det nu…”

Få våra nyhetsbrev!