Staffan Olssons fina, känslosamma hyllning – kan inte hålla tårarna tillbaka om Bengan: "Det är sorgens dag"

Staffan Olssons fina, känslosamma hyllning – kan inte hålla tårarna tillbaka om Bengan: ”Det är sorgens dag”

Bengt ”Bengan” Johansson har gått bort.
Nu hyllas ikonen av Staffan Olsson.
– Jag ser hans leende, säger en märkbart tagen Olsson.

Bengan Johansson anses vara en av Sveriges största och främsta ledare genom alla tider. Han var förbundskapten för det svenska landslaget under våra mest framgångsrika år någonsin – och det tack vare Bengt Johansson.

Olssons känslosamma ord

Många vill benämna honom som en av de största vi har haft inom svensk idrott någonsin, och det är inte svårt att förstå varför. Under sina 16 år som förbundskapten ledde han Sverige till 13 stycken medaljer i internationella mästerskap, varav fyra stycken EM-guld.

160813 Sveriges förbundskapten Staffan Olsson under handbollsmatchen mellan Sverige och Polen den 13 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Hyllningarna har strömmat in sedan de tragiska beskedet om hans bortgång kom under måndagsförmiddagen. Och en som var väldigt nära Bengt Johansson under tiden som förbundskapten var Staffan Olsson – bärande spelare under Bengans många framgångar i med landslaget.

– Det är sorgens dag. Mina varmaste tankar går till hans familj och närmast anhöriga, säger en gråtande Staffan Olsson i P4 Extra.

”En fantastisk människa”

Det har inte gått mer än några timmar sedan det olyckliga beskedet, och Staffan Olsson är märkbart tagen.

– Så här trodde jag inte att det skulle komma. Det känns oerhört tungt. Sedan beskedet kom har man lagt tid på alla minnen man har med ”Bengan”, säger han och fortsätter:

– Han var en fantastisk människa. Jag beundrar hans mod och den ledarstilen han körde på. Han drev hela landslaget under en lång tid genom hans sätt att vara.

Staffan Olsson beskriver Bengan som en extrapappa, och att han alltid ville sina spelares allra bästa.

– Trots att jag var korsbandsskadad hörde han alltid av sig, bjöd med mig på landslagsläger bara för att känna mig inkluderad och han höll alltid kontakten. Det beskriver hur han var som människa.

– Jag ser hans leende när han dragit till med något torrt halländskt skämt. Och han ler efteråt. Det är den minnesbilden jag får fram just nu, säger Staffan Olsson.

LÄS MER: Så hyllas legendariska Bengt ”Bengan” Johansson – hela idrotts-Sverige sörjer: ”Känner redan en saknad”

Få våra nyhetsbrev!