Så hyllas legendariska Bengt ”Bengan” Johansson – hela idrotts-Sverige sörjer: ”Känner redan en saknad”

Så hyllas legendariska Bengt ”Bengan” Johansson – hela idrotts-Sverige sörjer: ”Känner redan en saknad”

Bengan Johansson är död.
Nu hyllas han av hela idrotts-Sverige.
– Man känner en saknad redan nu, säger SVT-experten Magnus Grahn.

Bengan Johansson anses av många var den främsta tränaren genom tiderna i Sverige – alla kategorier. Han var förbundskapten när Sverige upplevde sin riktiga storhetstid inom handboll, och han skördade framgångar som få – om ens någon – kunnat mäta sig med.

Sörjs av hela idrotts-Sverige

Under totalt 16 internationella mästerskap så blev det sanslösa 13 medaljer, under åren 1988 till 2004. Laget fick namnet ”Bengan Boys”, och kunde räkna hem två VM-guld, fyra EM-guld och två OS-silver.

991021 Förbundskapten Bengt Johansson, Sverige © Bildbyrån

På måndagsmorgonen meddelade det svenska handbollsförbundet att Bengan Johansson dött efter en tids sjukdom. Han blev 79 år gammal, och hyllas nu av hela idrotts-Sverige. På sociala medier har hyllningarna till en av vår tids största ledare haglat in, och i handbolls-Sverige är så klart sorgen extra påtaglig.

– Det är oerhört sorgligt att få höra att Sveriges mest framgångsrika förbundskapten lämnat oss, säger SVT-experten Magnus Grahn, och fortsätter:

– Det är så att man får en tår i ögat och en klump i magen, man känner en saknad redan nu.

”Det blev en chock”

Även Magnus Wislander, en av nyckelkuggarna i Bengan Boys, sörjer.

– Det blev en chock, även om vi vetat om att han har varit dålig ett tag. Även om att vi hade räknat med det här, så blir det jobbigt och tårarna kommer. Vi umgicks tätt i 15 år och var nära vänner. Jag minns honom både som motståndare när jag spelade i Redbergslid på 1980-talet och tiden tillsammans i landslaget. Det är en personlighet som kommer att bli saknad, säger han till Aftonbladet.

110113 Handboll, VM, Uppvisningsmatch, Bengan Boys: Bengt Johansson, legendarisk tränare © Bildbyrån

Men det är inte bara inom handbolls-Sverige som legendaren sörjs. Bengan Johansson och hans Bengan Boys gjorde handbollen till en av Sveriges mest populära sporter.

”Handboll har för mig blivit en tydlig andrasport efter fotboll på senare år. ”Bengan Boys” lade en stabil grund för det en gång i tiden. Och Bengt Johansson själv var både arkitekt, murare och designer för den grunden”, skriver kommentatorn Niklas Jarelind.

”Man vet att någon berört en när dödsbeskedet verkligen hugger till. Vila i frid, Bengan!”, skriver fotbolls-programledaren Gusten Dahlin.

Vila i frid, Bengan!

Få våra nyhetsbrev!