Legendariske ”Bengan” Johansson öppnar upp om tuffa sjukdomen: ”Det blir sämre…”

Under kommande handbolls-EM ska klassiska ”Bengan Boys” hyllas.
Nu berättar Bengan Johansson själv om tuffa vardagen – med sjukdomen Parkinson.
– Det blir sämre med åren, säger han till Sportbladet.

Han är en av Sveriges mest folkkära och legendariska tränare. Men Bengt ”Bengan” Johansson har klivit bort från rampljuset och undvikit intervjuer senaste tiden.

Bengan om sjukdomen

77-åringen har drabbats av svåra sjukdomen Parkinson och berättar nu om sin tuffa vardag.
– Jag håller väl mig i schack, tror jag. Skapligt i alla fall. Jag är inte så rörlig längre, i alla fall inte som förr om åren. Jag brukade spela mycket golf, men det blir mindre av den varan nu. Jag har spelat lite i år, men det är inte så lätt nu när jag har Parkinson…, säger han till Sportbladet.

Bengan Johansson, handboll
140111 Förbundskapten Bengt Johansson i matchen mellan Bengan Boys och Världslaget i Halmstad 11 januari 2014. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / kod LM / 64503

Det var i december förra året som den legendariske handbollstränaren avslöjade att han drabbats av Parkinson. Sedan dess har ledaren för klassiska ”Bengan Boys” levt ett tillbakadraget liv och kämpat i vardagen.
– Jag försöker hålla mig vid gott mod. Det är bara att acceptera att man blir sämre med åren. Jag ska till en professor i Lund nu på söndag. Sen äter jag mina tabletter. Det är som det är. Jag kämpar på så gott det går, säger han till kvällstidningen.

Bengan Boys ska hyllas

Men nu ska en av Sveriges mest framgångsrika förbundskaptener genom tiderna tillbaka till rampljuset igen. Under handbolls-EM i januari ska hela gänget i Bengan Boys hyllas stort.
– Det ska bli väldigt, väldigt trevligt. Jag ser verkligen fram emot att träffa grabbarna igen. Det är ett gött gäng allihop, men visst ska det bli lite extra kul att träffa (Stefan) Lövgren, (Ljubomir) Vrajnes, (Peter) Gentzel och alla målvakterna. Jag har nog träffat de flesta någon gång då och då, säger Bengan i intervjun.

Bengan Johansson, handboll
150122 Bengt Johansson, f.d. förbundskapten Sverige under en handbollsmatch i VM mellan Sverige och Egypten den 22 januari 2015 i Doha, Qatar. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57567

Bengan Johansson vann hela 13 medaljer med svenska herrlandslaget i handboll. Det blev hela 3 OS-silver, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 2 VM-brons och 4 EM-guld för legendariska Bengan Boys.

LÄS MER: Guide för Handbolls-VM 2019 för damer: TV-tider, spelschema och allt du behöver veta!