KROSSEN: Sveriges mäktiga överkörning efter Andreas Palickas nya storspel – fjärde raka segern i handbolls-EM

Sverige fortsätter att imponera i handbolls-EM!
På onsdagskvällen körde Blågult över Slovenien med hela 28-22.
Och tar därmed sin fjärde raka seger efter nytt storspel av Andreas Palicka.

Trots en trög start slutade mötet med Slovenien med en solklar tvåpoängare. 28–22 var Sveriges fjärde raka seger i EM.

Tre matcher återstår i mellanrundan, men visst börjar det redan lukta lite semifinal om handbollslandslaget som har ett EM-guld att försvara från 2022.

Sverige och Danmark – som möts i nästa match på fredag – är de två enda obesegrade lagen i gruppen. För svensk del var insatsen mot Slovenien dessutom ett stadigt steg i rätt riktning efter den knappa och nervslitande segern senast mot Nederländerna.

Palicka glänste

Då blev Andreas Palicka hjälte med några viktiga räddningar i slutet. Två dygn senare, och efter flytten från Mannheim till Hamburg, fortsatte den 37-årige lagkaptenen där han slutade.

Under första halvtimmen räddade Palicka nio skott – och släppte bara in sju. Skåningens räddningsprocent på 56 i första halvlek var vältajmad, för medan försvarsspelet och Palicka imponerade var det samtidigt lite sisådär med offensiven.

Andreas Palicka, handbolls-EM
240117 Goalkeeper Andreas Palicka of Sweden celebrates during the EHF European Handball Championship match between Sweden and Slovenia on January 17, 2024 in Mannheim. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0580

Sverige inledde som omväxling med ”andralinan” på nio meter, med Felix Claar som mittnia. Men Blågult hade svårt att göra några enkla mål. Inte ens från sjumeterslinjen var man lyckosamma: Lucas Pellas, Sebastian Karlsson och Hampus Wanne fick se var sin straff räddas och Slovenien hade kommandot fram till 6–5.

I ungefär samma veva bytte Sverige in Jim Gottfridsson & Co, den vanliga förstauppställningen. Då lossnade det också framåt.

Avgjorde tidigt

Sverige hade 11–7 i halvtid – efter en period med fem raka mål – och när andra halvlek inleddes med ytterligare fyra blågula mål hade slovenerna inget svar att komma med.

Glenn Solberg, handbolls-EM
240117 Head coach Glenn Solberg of Sweden celebrates during the EHF European Handball Championship match between Sweden and Slovenia on January 17, 2024 in Mannheim. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0580

Palicka byttes ut med ungefär kvarten kvar och hade ett tag en ispåse på vänsterfoten, men han såg ut att vara vid gott mod trots det.

Slovenien hade precis som Sverige med sig två poäng till mellanrundan, så en svensk förlust hade kunnat bli kostsam inför fortsättningen av turneringen. Nu går Blågult i stället in i mötet med Danmark utan press på sig att behöva vinna.

Och med en känsla av att EM-formen är på uppgång.

Vad tycker du om Sveriges insats i kväll? Dela artikeln och säg din åsikt!