Herrlandslagets besked: Sänker sina löner – för att ge mer till damerna

Dam- och herrlandslaget i handboll får exakt lika mycket i bonus och ersättningar. 
Tack vare att herrarna sänkte sin ersättning – självmant. 

Debatten om ersättningarna i landslagen har skapat en het debatt i fotbollen. Men trots att damlandslaget förhandlat fram ett nytt avtal ligger ersättningen långt efter herrarna. I Danmark har det gått så långt att spelarna valt att strejka och i Norge blev det stor uppståndelse i frågan efter att herrarna valt att sänka sin ersättning från förbundet.

Nu kan Sportbladet avslöja att det svenska herrlandslaget i handboll följde Norges fotbollslandslag redan för två år sedan och sänkte sin ersättning för att komma på samma nivå som damlandslaget.
– Det var självklart. Vi gör ju exakt samma jobb, säger den förre lagkaptenen Tobias Karlsson till Sportbladet.

700 kronor/dag

Ersättningen för både herrarna och damerna i handbollslandslagen ligger på 700 kronor per dag, enligt Sportbladet. Den tidigare lagkaptenen Tobias Karlsson bekräftar att spelarna tog tag i frågan för cirka två år sedan, långt före debatten blossade upp i år.
– När jag satt och såg det med Norges herrar på Sportnytt sa jag till min sambo att det gjorde ju vi redan för 1,5-2 år sedan, säger Karlsson till Sportbladet.

Isabelle Gulldén är väldigt stolt över det nya avtalet och herrarnas initiativ.
–  Vi har jobbat hårt för det och förbundet har lyssnat jättebra. Handbollen har verkligen tagit ett steg i rätt riktning och det är jag väldigt stolt över, säger hon till Sportbladet.

Gulldén tycker att handbollen har kommit längre än fotbollen i frågan. Och hon är tveksam till om fotbollen någonsin kommer närma sig handbollen.
– Ja, så är det. Men frågan är om fotbollen någonsin kommer att komma dit. Men där är det större pengar uppifrån, från de internationella förbunden, säger Gulldén.

Så mycket får spelarna i landslagen:

Vid mästerskap

Guld: 110 000 kronor.
Silver: 75 000 kronor.
Brons: 50 000 kronor.

Avancemang till mästerskap

40 000 kronor.

Dagsersättning vid samlingar

700kr/dag

DELA inlägget på Facebook för att hylla handbollslandslaget!

LÄS MER: TV: När handbollslandslaget fick hela Sverige att stå stilla

 

Läs mer om...