Drömstart för Sverige i handbolls-EM med storseger direkt i premiärmatchen

Sverige är regerande Europamästare i handboll.
Och man gjorde ingen besviken i första matchen av handbolls-EM.
Blågult besegrade Bosnien-Hercegovina med hela 29-20 i kväll.

Tätt bakåt men ett något stressat och stillastående anfallsspel mot ett stadigt, kompakt bosniskt försvar. Så såg det ut inledningsvis i SAP arena.

Knappa sju minuter in i mötet i Mannheim hade bara tre mål producerats, varav två svenska. Då kom det första viktiga svenska rycket, i mångt och mycket signerat mittsexan Oscar Bergendahl.

EM-premiärseger

Han prickade in både 4–2 och 5–3 innan Albin Lagergren knorrade landslaget fram till ett tremålsöverläge.
– Vi startar lite trögt men jobbar oss in i matchen, står jättefint bakåt och ”Palle (Andreas Palicka) tar det han ska, säger Bergendahl till Viaplay.

När Jim Gottfridsson stänkte in sitt tredje mål till 7–3 var grunden lagd till en högst förväntat premiärseger. Hampus Wanne hamnade i ett målstim, tryckte in fyra raka bollar när Sverige gick från 8–5 till 11–5.

Bosnien bet ifrån med tre raka mål direkt efter pausen. Halvvägs in i andra halvlek var det svenska försprånget nere i bara tre mål, Albin Lagergren fick en rejäl smäll mot ena axeln men Wanne förvaltade straffkastet till 19–15.

Stryktålig Palicka

Andreas Palicka fick en och annan propp, ett skott stenhårt i bröstet, ett annat i huvudet.

Målvaktsveteranen fick jobba – och bidrog med flera räddningar i en halvlek som var snudd på helt jämn målmässigt. Tack vare en stark avslutning vanns den av Sverige med 15–13.

I den tidiga, andra matchen i gruppen inledde Nederländerna med att slå mästerskapsdebutanten från Georgien. Förbundskaptenen Staffan Olsson kunde gotta sig åt 34–29 och möjligheten att matcha många spelare.

Härnäst ställs den förre landslagsstjärnans mannar mot Bosnien på lördag, några timmar innan Sverige möter Georgien. På måndag avslutar Nederländerna gruppspelet mot Sverige.

Vad tycker du om Sveriges insats? Dela artikeln och säg din åsikt!